Uitzending hoorcollege de Slag om de Schelde

Historicus Tobias van Gent heeft dinsdag 27 augustus bij het Zeeuws Archief een hoorcollege gegeven over de Slag om de Schelde. Het hoorcollege werd speciaal voor opnamen van Omroep Zeeland gegeven. Vrienden van het Zeeuws Archief konden het college bijwonen als publiek. Zaterdag 31 augustus wordt het hoorcollege vanaf 9.00 uur een aantal keer uitgezonden bij Omroep Zeeland.

Het hoorcollege is opgenomen voor een programmareeks van Omroep Zeeland, waarin historicus Tobias van Gent het verhaal van de Slag om de Schelde vertelt, gelardeerd met andere sprekers en voorzien van rijk historisch beeldmateriaal. Deze serie is vanaf 6 september te zien op televisie. Zaterdag wordt het hoorcollege al in zijn geheel een aantal keer uitgezonden.

Later zullen we op deze website ook de link plaatsen om het hoorcollege terug te kunnen kijken.

Start viering 75 jaar Vrijheid

Zaterdag 31 augustus wordt in Terneuzen de start gevierd van het herdenken van 75 jaar Vrijheid in Nederland. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert samen met onder andere de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen een bijzonder groot evenement. 75 jaar na de Slag om de Schelde in Zeeland en West-Brabant komt men op de kades van Terneuzen en op het water van de Westerschelde bijeen om de bevrijding van Zuid-Nederland te vieren. Bij Omroep Zeeland zijn deze dag live-bijdrages te zien vanuit Terneuzen en programma’s over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Schelde.

Deze speciale televisie-uitzending wordt geopend met de uitzending van het college, dat is om 9.00 uur. Tot 18.00 uur zal het college nog een aantal malen herhaald worden, afhankelijk van het verloop van het programma in Terneuzen.

 

Tobias van Gent

Tobias van Gent is universitair docent geschiedenis en politicologie aan de University College Roosevelt en Tweede Kamerlid. Samen met Hans Sakkers heeft hij het boek ‘Slag om de Schelde 1944’ geschreven dat ook zaterdag tijdens de herdenking wordt gepresenteerd.

Meer over de speciale uitzending van Omroep Zeeland

Zaterdag 31 augustus doet Omroep Zeeland via radio, televisie en live blog verslag van de Start viering 75 jaar vrijheid.

www.omroepzeeland.nl