Theater na de dam bij het Zeeuws Archief

Jeugdtheaterschool Zeeland speelt hun voorstelling Grijs gebied bij het Zeeuws Archief. Deze locatievoorstelling in het kader van Theater na de dam is gebaseerd op gesprekken die de jongeren hebben gevoerd met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Ook zijn archiefstukken van het Zeeuws Archief in het verhaal verwerkt.

 

Theater na de dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Jongeren en Theater Na de Dam

Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.

Jeugdtheaterschool Zeeland bij het Zeeuws Archief

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Grijs gebied. Daarnaast heeft Marcos met onze archivaris Anneke van Waarden wat archiefstukken doorzocht. Behalve dat de inhoud van de archieven terug komt in het stuk, wordt deze locatievoorstelling gespeeld op de voorzolder van het Zeeuws Archief.

Meer over het gebouw van het Zeeuws Archief lees je hier.

 

foto: Sara Zwigtman

Over herinneringen die je maar beter kunt vergeten.

Over geheimen die komen boven drijven. En over een dorp dat zwijgt.

Over jongeren die vinden dat dit wel verteld moet worden.

 

Speeltijden: 3 mei 19:00 uur en 4 mei om 15:00 en 21:00 uur

Locatie: Zeeuws Archief,  Middelburg

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Reserveren voor de voorstelling: theaternadedam.middelburg@gmail.com

Let op:

Deze locatievoorstelling is niet geschikt voor rolstoelers
Voor de voorstelling op 4 mei 21.00 uur kan niet gereserveerd worden. Hiervoor kunnen kaarten worden opgehaald voor de deur bij het Zeeuws archief.
Er zijn meer voorstellingen i.h.k.v. Theater na de dam te zien:

Bekijk meer