Studenten UCR 'activeren' oude kaarten

Tijdens de course Activating Old Maps maakten studenten van de University College Roosevelt (UCR) oude kaarten voor breed publiek toegankelijk met moderne applicaties. Het gaat om de beroemde kaart van Middelburg in 1657, gemaakt door Cornelis Goliath en de Roman-Visscherkaart van Zeeland uit 1655. Beide kaarten bevinden zich in de kaartenverzameling van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen (KZGW), die door het Zeeuws Archief wordt beheerd.

Onder begeleiding van kaart- en stadshistoricus Bram Vannieuwenhuyze van de Universiteit van Amsterdam verkenden de studenten digitale en interactieve kaarttoepassingen.

Tijdens de eerste lesweken kregen de studenten een spoedcursus historische cartografie. Vast onderdeel van de lessen was een bezoek aan de studiezaal van het Zeeuws Archief in Middelburg, waar origineel kaartmateriaal uit de rijke collectie van het KZGW op tafel werd gelegd, bekeken en besproken. In het tweede deel van het vak – dat plaatsvond in volle Covid-19 pandemie – werd de aandacht gevestigd op twee specifieke kaarten uit de KZGW-collectie: het bekende vogelperspectief op Middelburg van Cornelis Goliath uit 1657 en de grote wandkaart getiteld Zelandiae comitatus novissima tabula, beter bekend als de ‘Roman-Visscherkaart van Zeeland’ van omstreeks 1655.
De studenten werden verdeeld in drie groepen en kregen de opdracht op na te denken over manieren om deze twee zeventiende-eeuwse kaarten digitaal te activeren en tot leven te wekken via een digitale applicatie.

Dat resulteerde in drie applicaties:
Mapping Middelburg
Mapping Daily Life in the 17th Century
The Goliath Community Map.

Release

ZA collega’s Maaike Doorenbos en Anneke van Waarden-Koets namen deel aan de interne presentatie en mochten de studenten van feedback voorzien. De drie applicaties staan nu online en zijn door iedereen te bekijken én te beluisteren. Dat kan hieronder of kijk op de de website van UCR.

Mapping Middelburg

Mapping Middelburg is een podcastserie die diverse facetten van Goliaths kaart van Middelburg uit 1657 belicht en in minireeks verschijnt op Instagram.

www.instagram.com

Mapping Daily Life in the 17th Century

Op een Prezi-platform kunnen bezoekers een video bekijken of zelf een virtuele reis maken langs zeventiende-eeuwse schilderijen en prenten die aspecten van het dagelijkse leven voorstellen.

prezi.com

The Goliath Community Map

Middels een Prezi worden verhalen en ervaringen uit de zeventiende en eenentwintigste eeuw voorgesteld en gekoppeld aan fysieke locaties op de Goliathkaart.

prezi.com