Ruim 60 video's Co Smit overgedragen aan Zeeuws Archief

Ruim zestig video’s heeft Middelburger Co Smit overgedragen aan het Zeeuws Archief. De beelden laten verschillende aspecten zien van het leven in Zeeland in de periode 1991-2019. Door de overdracht zijn de films van Smit voor de toekomst veiliggesteld en later dit jaar online te bekijken.

Co Smit heeft zijn hele leven lang interesse gehad in zijn omgeving. Als lid van de Walcherse videoclub Shot ‘68 maakte hij documentaires van mensen, clubs en organisaties uit zijn omgeving. In 1999 behaalde Smit brons voor ‘Boeren met idealisme, is dat haalbaar?’ tijdens het festival van de Nederlandse Organisatie voor Audiovisuele Amateurs (NOVAA).

Co Smit draagt zijn collectie over aan Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief. Foto: Rick Stoorvogel

Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, is verrast door de veelheid aan onderwerpen die in de video’s te zien zijn: ‘Deze films laten vanuit verschillende invalshoeken het leven in Zeeland zien van rond de eeuwwisseling.’ Onder de zestig films bevinden zich onder meer titels als: ‘De enthousiaste fietser’, ‘Mina Zachariasse’, ‘Het agrarisch bedrijf Kodde & Co’ en ‘Het Stoomtreincollectief Goes’.

Later dit jaar zullen de video’s van Co Smit voor het publiek beschikbaar komen en te bekijken op de website van het Zeeuws Archief. Voor het zover is moeten de video’s eerst gedigitaliseerd worden. Daarnaast worden er beschrijvingen toegevoegd, zodat de video’s makkelijk vindbaar en doorzoekbaar zijn.

Een van de video’s van Co Smit, ‘Het stoomtreincollectief Goes’ (2009)