Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 nu raadpleegbaar

Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar het Zeeuws Archief en nu raadpleegbaar. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei heeft tijdens een minisymposium de symbolische overdracht plaatsgevonden en is de waarde van deze archieven belicht.

Bijzonder tijdperk

Hanneke van Aalst, provinciearchivaris met kaart ‘centrale stortplaats Koegorspolder’ uit archieven gemeentebestuur Terneuzen.

Met de overbrenging van dit archief wordt informatie beschikbaar gesteld uit een bijzonder tijdperk. De archieven uit de periode 1950 – 1991 bevatten bijvoorbeeld interessante informatie over de wederopbouw na WOII, de watersnoodramp, de opkomst van de industrie en het toerisme, familiebrieven, het provinciaal bestuur enzovoort.

Beluister waarom dit zo interessant is, in het radio-interview dat provinciearchivaris Hanneke van Aalst geeft aan Omroep Zeeland.

De waarde van de archieven

Woensdag 25 mei is tijdens een minisymposium en de waarde van deze archieven onder de aandacht gebracht.
Dick van der Velde, gedeputeerde van de provincie Zeeland met het archief in zijn portefeuille: “Zo belangrijk als de onderwerpen uit deze naoorlogse periode zijn om nu van te leren, zo belangrijk zijn de onderwerpen van nu voor later. Daarom moeten we de archieven goed bewaren en beheren.”
Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief: “Dit is echt een goudmijn voor onderzoekers, maar het is ook echt belangrijk voor de democratie dat elke burger deze informatie kan inzien.”
Archivaris Kees de Ridder heeft toegelicht wat er bij zo’n formele overbrenging allemaal komt kijken. Dat is een behoorlijke klus omdat eerst bepaald wordt wat openbaar mag en waar privacywet voor gaat.
Historicus Jan Zwemer, die de inleiding op het archief schreef en al uitgebreid onderzoek deed, roept mede historici, wetenschappers en amateurs vooral op om hier eens in te duiken.

 • Uit de Provinciale archieven Zeeland 1950-1991

  Met interessante vondsten van provinciearchivaris Hanneke van Aalst zijn de aanwezigen daar alvast enthousiast voor gemaakt. In dit filmpje licht Hanneke wat stukken toe uit de periode tijdens en de watersnoodramp in 1953.

  Raadpleegbaar

  Vanaf nu zijn de archieven raadpleegbaar in het Zeeuws Archief voor onderzoekers en geïnteresseerden. Online zijn de indexen in te zien en de stukken op te vragen. Die zijn vervolgens in de studiezaal te bekijken.

  OVERZICHT PROVINCIALE ARCHIEVEN OVERBRENGING

  Nieuwsitem door Omroep Zeeland

  524 meter aan provinciale archieven beschikbaar: 'Het gaat over ons'

  www.omroepzeeland.nl