Podcast over de goudschat van Serooskerke

In de zesdelige podcastserie ‘De goudschat van Serooskerke’ onderzoeken Ieke Schout en Lieke Malcorps een bijzondere vondst in 1966. Ze hebben hiervoor ook het Zeeuws Archief bezocht en gesproken met archivaris Peter Blom. Peter heeft hen vervolgens meegenomen naar Veere om de munten te bekijken die worden beheerd door het Zeeuws Archief.

De eerste twee afleveringen zijn vanaf 2 december te beluisteren. Vervolgens verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering.

De goudschat

Serooskerke is een doodnormaal dorpje op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. Tot het in 1966 wereldnieuws wordt. Tussen de preien vinden drie boeren ruim duizend eeuwenoude gouden munten. Een ongelooflijke vondst.

Ieke Schout en Lieke Malcorps onderzoeken de geschiedenis van deze goudschat en wat er na de vondst gebeurde. Wie heeft de munten ooit in de Zeeuwse klei begraven, en waarom? En hoe zette de goudvondst de verhoudingen in het dorp op scherp? Ze maakten er een podcast serie van.

 

Lieke onderzoekt belastingcohieren bij het Zeeuws Archief

Onderzoek

Archivaris Peter Blom denkt met de podcastmakers mee om een antwoord te geven op de vragen hoe en waarom de munten zijn verborgen en door wie.

De samenstelling van de Serooskerkse schat kan bijvoorbeeld wijzen naar de eigenaar. Ze kwamen van overal uit Europa, een aantal zelfs uit Marokko. Is het mogelijk dat het een piraat was die zijn schat heeft verstopt? Opmerkelijk is dat in 1623 een kleine vloot van de tot moslim bekeerde kaper Jan Janszoon van Haarlem, ook bekend als Murat Reis, de haven van Veere binnenzeilde.

 

Lieke en Peter met de munten bij het stadhuis Veere.

Munten

In de podcast vragen de makers zich ook af waar al die munten nu gebleven zijn. De vijftig meest interessante munten bevinden zich in de verzamelingen van de gemeente Veere en worden beheerd door het Zeeuws Archief. Peter Blom neemt de dames mee naar Veere waar ze de munten zelf kunnen zien.

Luisteren

De trailer van de podcast staat inmiddels online en op 2 december is de eerste aflevering te horen via de bekende podcast platforms, zoals iTunes of Spotify. De bijdragen vanuit het Zeeuws Archief zijn in aflevering 3 en 4 te horen.

Een verhaal over de goudvondst van de eeuw. Over plotselinge rijkdom. Over jaloezie en afgunst. En over de tragiek van een fortuin dat nooit meer opgehaald werd. Beluister de podcast op verschillende podcastplatforms: Spotify Apple Podcasts.

Zeeuws verhaal De goudschat van Serooskerke

Lees ook het Zeeuws verhaal van Peter Blom over deze goudschat, met nog meer achtergrondinformatie>

/zeeuwse-verhalen/schatten-uit-het-zeeuws-archief/de-goudschat-van-serooskerke/

Podcast informatie

De podcastserie wordt gepubliceerd door Dag en Nacht Media. Wil je meer weten over de makers en waar de podcast te beluisteren is, dan vind je hier meer.

dagennacht.nl