Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers ondersteunen het Zeeuws Archief bij tal van werkzaamheden.

Als vrijwilliger werk je op vrijwillige basis één of meerdere dagdelen mee.

Het gaat om uiteenlopende werkzaamheden. Het merendeel van de vrijwilligers helpt bij het invoeren van persoonsgegevens uit diverse bronnen in de genealogische database Zeeuwen Gezocht. Enkele vrijwilligers voeren behoudswerkzaamheden uit in het restauratieatelier. Anderen digitaliseren afbeeldingen voor de digitale beeldbank van het Zeeuws Archief. Ook geven vrijwilligers met een educatieve achtergrond archieflessen aan leerlingen van scholen op Walcheren.

Tijdens mijn werk kan ik de geschiedenis letterlijk aanraken

— Jan-Willem Besuijen, sinds 2007 vrijwilliger bij het Zeeuws Archief

Vrijwilligers worden geacht gemiddeld minimaal één dagdeel per week per jaar te besteden aan werken bij het Zeeuws Archief. Dat betekent niet dat iedereen elke week beschikbaar moet zijn. Sommige vrijwilligers delen hun werkzaamheden in afhankelijk van het seizoen, met bijvoorbeeld ‘een zomerstop’ en meer dagdelen in de wintermaanden.

De werkzaamheden lopen uiteen maar toch is er wel een gemeenschappelijke deler: precisie. Of het nu gaat om het reinigen van oude papieren, het invoeren van gegevens uit archiefbronnen, het scannen van foto’s of het maken van beschrijvingen, – zorgvuldigheid is een vereiste.

Momenteel hebben wij geen vacatures voor vrijwilligerswerk in het Zeeuws Archief.