Openlucht-variant Open Monumentendag 2021

Het Zeeuws Archief doet mee met de Open Monumentendag, op zaterdag 11 september 2021. Dit jaar is er, vanwege coronamaatregelen, gekozen voor een openlucht-variant. Er zijn dus géén rondleidingen in het Van de Perrehuis.

De openlucht variant van de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Veere heeft als thema De Slag om de Schelde. Deze militaire operatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft tal van sporen achter gelaten die tot op de dag vandaag nog te zien zijn. Talloze monumenten, objecten en locaties herinneren aan deze zware strijd in 1944. Voor de Open Monumentendag 2021 is er een kaart ontwikkeld waarmee bezoekers hun eigen wandel- of fietsroute langs deze objecten kunnen uitstippelen.

 

Opnames van de speelfilm Slag om de Schelde, met het Van de Perrehuis als decor.
Opnames van de speelfilm De Slag om de Schelde met het Van de Perrehuis als decor.

Van de Perrehuis

Het Van de Perrehuis, waarin het Zeeuws Archief gevestigd, heeft zeker een relatie met de Slag om de Schelde. Zo was het Van de Perrehuis een belangrijk decor voor de speelfilm Slag om de Schelde. En kort na de bevrijding werd koningin Wilhelmina tijdens haar bezoek in het Van de Perrehuis ontvangen. Daarnaast is, in de archieven die het Zeeuws Archief beheert, veel materiaal te vinden dat te maken heeft met de Slag om de Schelde.

Kaart met qr-codes

Op de kaart staan tal van Walcherse objecten aangeven. Naast het Van de Perrehuis is dat bijvoorbeeld het oorlogsmonument in Aagtekerke, de plek van de Duitse overgave op de Dam in Middelburg, Uncle Beach in Vlissingen en het bunkercomplex bij Dishoek. Op de kaart staat bij ieder object een qr-code die bij het scannen interessante informatie, wetenswaardigheden en afbeeldingen toont.

De kaart waarmee je op pad kunt, is te downloaden op de site van Open Monumentendag of gratis af te halen, onder andere bij de receptie van het Zeeuws Archief. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Open Monumentendag Middelburg, Vlissingen en Veere

Alle informatie over de Open Monumentendag 2021 gemeente Middelburg, Vlissingen en Veere

www.openmonumentendag.nl