Voormalige gemeenten die opgingen in Kapelle

De voormalige gemeenten Eversdijk, Schore en Wemeldinge zijn opgegaan in Kapelle. Hier vind je de historische gemeentewapens van deze plaatsen op een rijtje.

Wapen van Eversdijk: In zilver een gaand wild zwijn van sabel op een losse grond van sinopel.
Wapen van Eversdijk

Gemeente Eversdijk

Het wapen van Eversdijk werd op 31 juli 1817 officieel bevestigd door de Hoge Raad van Adel. Dat gebeurde nadat de Zeeuwse gemeente Eversdijk op 1 januari 1816 was opgeheven en opging in de gemeente Kapelle. Het wapen van Eversdijk heeft dus nooit een officiële status gehad als gemeentewapen, al werd het in het verleden wel gebruikt als heerlijkheidswapen. Dat blijkt ook uit een vermelding in de Cronijk van Zeeland. In het huidige wapen van Kapelle is het wapen van Eversdijk trouwens ook verwerkt.

De beschrijving van het wapen luidt:

In zilver een gaand wild zwijn van sabel op een losse grond van sinopel.

De heraldische kleuren zijn: zilver (wit), sabel (zwart) en sinopel (groen).
Een opmerkelijke wetenswaardigheid: op de tekening in het register van de Hoge Raad van Adel staat een varken afgebeeld.

Het wapen van Eversdijk is een zogenaamd ‘sprekend wapen’ — de afbeelding verwijst naar de naam. Eversdijk is namelijk afgeleid van een verder onbekende persoon genaamd Everdeis. In het familiewapen van het geslacht Eversdijk komt ook een zwarte ever voor.

Wapen van Schore: In sabel 3 kepers van zilver, in het schildhoofd over alles heen een barensteel met 3 hangers van keel.
Wapen van Schore

Gemeente Schore

Het wapen van Schore werd op 31 juli 1817 bij Koninklijk Besluit toegekend aan de Zeeuwse gemeente Schore. De gemeente gebruikte het wapen vanaf die datum tot aan haar opheffing op 1 januari 1941. In dat jaar werd Schore samengevoegd met de gemeente Kapelle. Later, in 1950, kreeg Kapelle een nieuw gemeentewapen waarin een kwartier (een deel van het schild) was opgenomen dat het wapen van Schore toont. Ook in het huidige wapen van Kapelle is nog steeds zo’n kwartier voor Schore te zien.

De beschrijving van het wapen luidt:

In sabel 3 kepers van zilver, in het schildhoofd over alles heen een barensteel met 3 hangers van keel.

Dat betekent dat het schild zwart is, met daarop drie zilveren kepers (driehoekige vormen die naar boven wijzen). Over de bovenste keper en een deel van het schild ligt een rode barensteel met drie hangers. De barensteel is een heraldisch teken van breuk (afkomst of tak binnen een familie) en mag in dit geval over het zwarte veld heen, wat anders niet toegestaan zou zijn — het zou dan een zogenaamd ‘raadselwapen’ zijn geworden.

Wapen van Wemeldinge: In keel een St.Andrieskruis van goud.
Wapen van Wemeldinge

Gemeente Wemeldinge

Het wapen van Wemeldinge werd op 31 juli 1817 officieel verleend.

De beschrijving van het wapen luidt: In keel een St. Andrieskruis van goud.

Het ontwerp is waarschijnlijk gebaseerd op de parochieheilige van Wemeldinge: Sint-Andreas. Deze apostel van Jezus Christus zou gekruisigd zijn aan een kruis in deze vorm. In elk geval werd het wapen al sinds de 17e eeuw gebruikt als heerlijkheidswapen.

Toch gaf de gemeente in 1813 zelf een andere uitleg. Volgens hen stelde het wapen waarschijnlijk vier molenwieken voor, ‘welke eigenaardig kunnen gezegd worden te wemelen en mitsdien als een naamwapen [sprekend wapen] naar de naam des Heerlijkheid Wemelinge genomen is.’

Tegenwoordig is het wapen van Wemeldinge verwerkt als een kwartier in het gemeentewapen van Kapelle.