Acht schepen van een type zeilen bijna naast elkaar.

Leerlingen reizen door ons gedeelde slavernijverleden

Een groot deel van de slavernijgeschiedenis is terug te vinden in Middelburg. In het educatieve project De Overtocht ontdekken leerlingen van de groepen 7 en 8 hoe het slavernijverleden door verschillende instanties en vanuit verschillende perspectieven is verzameld, bewaard en doorverteld.

De Overtocht start maandag 14 juni 2021. Aan het project doen de volgende scholen mee: OdyZee College uit Kloetinge, Johannes Calvijnschool uit Wolphaartsdijk, De Omnibus en CBS De Wissel uit Vlissingen. De leerlingen verwerken hun ervaringen in woord en beeld. De expositie hiervan is te zien op 1 juli 2021 in de ‘Loggia’ op het Abdijplein in Middelburg en daarna nog tot en met 18 juli 2021 in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

Drie verhalen, één geschiedenis

Zo’n honderd kinderen leren in het project De Overtocht over de trans-Atlantische slavenhandel, ook wel driehoekshandel genoemd. Op drie locaties in Middelburg gaan ze hierover in gesprek en leren ook over de gevolgen van deze driehoekshandel vandaag de dag.

Door de verhalen van nazaten van onder andere tot slaaf gemaakten, een gepassioneerde rondleider, een strijdbare activiste en een betrokken archivaris, komen de leerlingen meer te weten over het slavernijverleden en de rol die Middelburg en Zeeland hierin speelden. De leerlingen worden op hun route langs de drie locaties in de stad begeleid door educatievrijwilligers van het Zeeuws Archief.

De voorzitter van Stichting Slavernijmonumenten Zeeland en leden van het team Ojise Network vertellen over de Afrikaanse voorouders, hun culturen en verhalen en nemen de leerlingen mee op reis in de pre-koloniale periode.

Kaart ingekleurd en met goud gehoogd.
Zeekaart van de kust van Guinea, ca 1695. Zeeuws Archief, Verzameling Beeld en Geluid, inv.nr 592.

In het Zeeuws Archief volgen leerlingen de tocht van een slavenschip. Een archivaris van het Zeeuws Archief vertelt wat er tijdens die reis gebeurde, over de bemanning en over de Afrikaanse mannen, vrouwen, jongens en meisjes, die van handelaren in Afrika werden gekocht en vervoerd naar de Amerika’s om op de plantages slavenarbeid te verrichten.

Na de afschaffing van de slavenhandel op 15 juni 1814 schafte Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in de Nederlandse koloniën af. Elk jaar wordt die gebeurtenis op 1 juli herdacht bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. Een nakomeling van tot slaaf gemaakte Afrikanen, die betrokken was bij de totstandkoming van het Slavernijmonument, vertelt over de betekenis van dit belangrijke monument.

Expositie

Vervolgens dagen twee creatieve kunstdocenten van Kunstblik de leerlingen uit de verhalen en hun ervaringen te verwerken in woord en beeld. Wat willen de leerlingen van deze geschiedenis bewaren en doorvertellen?

Op 1 juli, tijdens de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij, wordt het werk van de leerlingen gedeeld met het publiek en daarna is het nog tot en met 18 juli 2021 te zien in de Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg.

Samenwerkingsproject

De Overtocht is een samenwerking van Kunstblik, Stichting Slavernijmonumenten Zeeland, Zeeuws Archief en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door ‘Four Freedoms Door Het Jaar Heen’ van Provincie Zeeland.