Historische prent, overzichtskaart van Zierikzee met diverse schepen.

Ilja Mostert op NPO Radio 1 over het inunderen van Schouwen in de Tachtigjarige Oorlog

Archivaris Ilja Mostert was op 29 januari te horen in het radioprogramma ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’ (BNNVARA). Hij vertelde meer over het expres onder water zetten van het eiland Schouwen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Wat is hier nog over te vinden in de archieven?

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Schouwen onder water gezet door de prinsgezinden in Zierikzee. Ze hoopten zo de Spanjaarden te slim af te zijn. Maar ondanks het water en de vernuftige binnenlandse vloot die daar bij kwam kijken, werd het Beleg van Zierikzee bezegeld door de overwinning van opperbevelvoerder Mondrag√≥n. Wat is er precies gebeurd, hoe lang bleef het land onder water staan en wat is daarover te vinden in het Zeeuws Archief? Dat vertelt archivaris Ilja Mostert aan verslaggever Rozemarijn Brus in ‘Het geheugen van Schouwen-Duiveland’.

Beluister het fragment

'Het Geheugen van...' is een wekelijks terugkerende rubriek in het programma 'Dijkstra en Evenblij ter plekke' (BNNVARA) op NPO Radio 1 waarbij verslaggever Rozemarijn Brus de archieven in duikt.

www.nporadio1.nl