Herdenking afschaffing slavernij

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen officieel af. Sinds 2005 wordt dit feit in Zeeland jaarlijks herdacht met een plechtige kranslegging bij het slavernijmonument op de Balans in Middelburg.

Het slavernijmonument met de bijbehorende fontein aan de Balans te Middelburg. Op de achtergrond het voormalige pakhuis van de Middelburgse Commercie Compagnie. Foto: Zeeuws Archief, 2009.
OLYMPHet slavernijmonument met de bijbehorende fontein aan de Balans te Middelburg. Op de achtergrond het voormalige pakhuis van de Middelburgse Commercie Compagnie. Foto: Zeeuws Archief, 2009.US DIGITAL CAMERA

Kranslegging

Ook vandaag, 1 juli 2016, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht met kransleggingen bij het slavernijmonument op de Balans. De plechtige kranslegging zal plaatsvinden van 14.15-14.30 uur, voorafgegaan door een korte bijeenkomst in het Statencomplex in de Abdij.

Lezingen

Aansluitend vindt van 15.30 (inloop vanaf 15.00 uur) tot 17.30 uur een internationaal lezingenprogramma (voertaal Engels) plaats in de Oude Dormter (Filmzaal ingang Abdijplein 8). Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

  • 15.30: ‘The agency of the wretched of the earth’ door prof. dr. Jean Casimir, hoogleraar menswetenschappen aan de Universiteit van Haïti in de VS.
  • 16.45: ‘The underground legacies of Atlantic Slavery : Immigrants and Refugees’ door prof. dr. Walter Mignolo, hoogleraar literatuur en directeur van het Center for Global Studies and the Humanities, Duke University, VS.

Keti Koti tafel

De dag wordt afgesloten met een Keti Koti tafel. Een bijzondere maaltijd met ruimte voor ontmoeting en dialoog. De Keti Koti tafel vindt plaats in het Zeeuws Archief, Hofplein 16 Middelburg.

Keti Koti – Dag der Vrijheden

Op zaterdagmiddag 2 juli vindt de viering van de Dag der Vrijheden plaats op het Abdijplein in Middelburg. Een middag met zang, dans, muziek, een dag om elkaar te ontmoeten en samen te vieren. De activiteiten zijn gratis toegankelijk. Kijk hier voor het programma.