Gevolgen watersnoodramp Schouwen-D. op film

Jhr Albert van Citters was een fervent filmamateur. In 1953 filmde hij de gevolgen van de watersnoodramp op Schouwen-Duiveland. Twee films zijn nu online te bekijken.

De watersnoodramp van 1953 voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg. In Nederland vielen daarbij 1836 doden.

Burgemeester Van Citters

Jhr. Albert van Citters was burgemeester van Burgh te Schouwen-Duiveland, van 1937 tot en met 1943 en opnieuw na de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn vrouw Ida Honorine Stephanie van Citters-Bolomey was hij een fervente filmamateur.

Niet alleen familietaferelen maar ook de schade van de watersnoodramp legde het echtpaar op bewegend beeld vast. In het voorjaar van 1953 maakten zij twee films om een indruk te geven van het eiland Schouwen-Duiveland na de ramp.

De unieke filmbeelden tonen de schade veroorzaakt door de watersnoodramp in Zierikzee, Burghsluis, Burgh, Haamstede en Serooskerke. Ook werkzaamheden van het dichten van de dijk bij Schelphoek zijn te zien.

Bekijk de films

Films over de schade veroorzaakt door de watersnoodramp op Schouwen-Duiveland, gemaakt door Jhr. A. van Citters en mevrouw I.H.S. van Citters-Bolomey. Met beelden van onder andere Burghsluis, Burgh, Haamstede en Serooskerke. Juni 1953.

Bekijk Deel 1 Zeeuws Archief, Archief Familie Van Citters, inventarisnummer 149
Bekijk Deel 2 Zeeuws Archief, Archief Familie Van Citters, inventarisnummer 150