Geschenkwoningen in beeld gebracht

Zeeland werd door de Watersnoodramp van 1953 zwaar getroffen. Niet alleen kwamen honderden mensen om het leven, ook de infrastructuur en een groot deel van de woningen werd verwoest. Door diverse landen werden woningen geschonken vanwege de woningnood die was ontstaan.

Zeeland kreeg 413 prefab houten woningen waarvan  de meeste werden gebouwd op Schouwen-Duiveland. Op verzoek van de provincies Zuid-Holland en Zeeland inventariseerde de vereniging  Dorp, Stad en Land deze geschenkwoningen en bracht in kaart in welke staat ze tegenwoordig verkeren. Ruim vijftig geschenkwoningen zijn inmiddels verdwenen en nog eens 133 exemplaren zijn na een verbouwing onherkenbaar geworden.

Vrijstaande houten woningen

De houten woningen werden geschonken door Noorwegen en Zweden maar ook Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk. Het waren voor Zeeland bijzondere woningen; vrijstaand en met een ruime woonkeuken en douche, soms zelfs met centrale verwarming. Momenteel zijn er nog woningen in Kruiningen, Hansweert, Stavenisse, Sint Philipsland en verschillende dorpen op Schouwen-Duiveland zoals Renesse, Burgh-Haamstede en Ouwerkerk.

Onderzoek dankzij archieven

In de archieven van de voormalige gemeenten is informatie over de geschenkwoningen te vinden. Bijvoorbeeld bouwaanvragen en bouwtekeningen maar ook correspondentie over deze woningen. Met de inventarisatie is de focus gelegd op woningen maar in een later stadium zal ook gekeken worden naar andere objecten zoals scholen en winkels. Behoren dergelijke panden ook tot de schenkingen? Onderzoek in het archief zal het uitwijzen.

Kerkwerve. Vloedstraat noordzijde. Noorse en Deense geschenkwoningen. 1958 – 1960.
Zeeuws Archief, Fotoarchief familie Ochtman, nr O-2642