Kleurenfoto met machines. Links een deel van een brug, rechts een watergang.

Expositie 'Verkommerd Eiland' toont verwoesting en wederopbouw Schouwen-Duiveland

De hele maand februari is in het gemeentehuis van Zierikzee de foto-expositie ‘Verkommerd Eiland’ te zien. De foto’s laten een desolaat en verwoest Schouwen-Duiveland zien, na de Ramp van 1953. Tegelijkertijd is ook al de wederopbouw van de landbouwgebieden en de huizen herkenbaar. De unieke dia’s zijn gemaakt door Leendert Jacobus Albrecht de Jonge in april 1954. Wie was hij en waarom bezocht hij het eiland?

In deze expositie zijn 35 foto’s geselecteerd die een beeld schetsen van Schouwen én Duiveland in 1954. Daarnaast wordt een korte film uit juni 1953 getoond die is gemaakt door jhr. Albert van Citters (1905-2008) die in die jaren burgemeester van Burgh is. Regelmatig maakt hij, vergezeld door verschillende gasten, vaartochten over het ondergelopen Schouwse land.

  • Kleurenfoto met machines. Links een deel van een brug, rechts een watergang.

    Tien dia’s met onbekende plek

    Van het grootste deel van de dia’s is de locatie bekend. Er zijn echter tien dia’s waarvan de plek tot op de dag van vandaag onbekend is gebleven. Uw hulp wordt gevraagd. Aan het einde van de tentoonstelling worden de tien foto’s getoond. Mocht u weten waar de foto is gemaakt vragen we u dit te noteren op het overzicht dat bij de foto’s ligt.

    De foto-expositie ‘Verkommerd Eiland’ is de gehele maand februari te bezoeken in het Gemeentehuis van Zierikzee, tijdens de openingsuren.

    Naar aanleiding van de fototentoonstelling ‘Verkommerd Eiland’ werden de beelden die jhr. Van Citters maakte na de Watersnoodramp, opnieuw gemonteerd door Henk Dalebout.