An_RAF_sergeant_shares_an_alfresco_lunch_with_two_Dutch_women_at_Nieuland,_near_Middelburg,_soon_after_the_town_had_been_liberated_by_Allied_forces,_November_1944_CL1518VoorMatty

Expositie WO2 in kleur

In navolging van het succes van de boekenreeks ‘WO2 in kleur’ van Matty Verkamman komt er nu een reizende foto-expositie. Deze tentoonstelling wordt in Zeeland uitgezet in samenwerking met het Zeeuws Archief.

De Tweede Wereldoorlog in kleur

Voor een vierdelige boekenserie kleurde colorist Jakob Lagerweij zwart-witfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog in. De zwart-witfoto’s in de vele beeldbanken tonen de grauwheid van de oorlog, de ingekleurde foto’s van Lagerweij zorgen ervoor dat de oorlog dichterbij komt. De kleurenfoto zal de blik van de kijker vermoedelijk langer vasthouden.

Het werk van Jakob Lagerweij is voorzien van teksten van de hand van de journalisten Ad van Liempt, Jaap Visser en Matty Verkamman.

(foto header komt van Imperial War Museum in Londen: RAF sergeant deelt lunch met twee dames in Nieuwland na de bevrijding, november 1944)

Reizende foto-expositie

Door het opvallende succes van de boekenreeks ‘WO2 in kleur’, hebben KICK uitgevers en DPG besloten een ‘reizende’ foto-expositie van het werk van Lagerweij in heel Nederland te laten zien. De expositie wordt op 4 mei geopend en is voor publiek te bezichtigen vanaf 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen.

Nationaal en internationaal

De beelden die tijdens de expositie worden getoond, zijn nationaal en internationaal van karakter. Er zijn ook flink wat Zeeuwse oologsfoto’s in kleur opgenomen.

Het Zeeuws Archief ondersteunt dit initiatief om de geschiedenis dicht bij de mensen te brengen. De boekenreeks WO2 in kleur is al succesvol ingezet voor het middelbaar onderwijs. Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief: “Juist nu de beelden zijn ingekleurd komt het nog meer binnen. Vooral jonge mensen, die vaak nog maar weinig weten over deze geschiedenis, kunnen zich zo beter een voorstelling maken van hoe het was en daar werken we graag aan mee.”

Burgers roeien RAF verkenningsofficier terug naar zijn eenheid na een inspectie in Middelburg, november 1944
Foto van Imperial War Museum in Londen. Burgers roeien RAF verkenningsofficier terug naar zijn eenheid na een inspectie in Middelburg, november 1944

Data en locaties:

5 t/m 12 mei
Vlissingen, locatie Scheldehof
Open: dagelijks van 10.00 – 17.00 uur

18 mei t/m 2 juni
(uitgezonderd de dinsdagen 21 en 28 mei)
Kats, locatie Galerie Kats
Open: 11.00 – 16.00 uur

16 t/m 31 mei
Kapelle, locatie De Vroone

22 mei t/m 7 juni
Zierikzee, locatie hal gemeentehuis
Open: maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.00 uur + donderdagavond tot 20.00 uur

16 t/m 30 september
Terneuzen, locatie stadhuis
Open: maandag t/m donderdag 8.30 – 16.30 uur en vrijdag tot 18.00 uur

21 oktober t/m 2 november
Middelburg, locatie de ZB Bibliotheek van Zeeland
Open tijdens openingstijden van de bibliotheek

26 oktober t/m 10 november
Aardenburg, locatie Cultuurforum Aardenburg

Tholen n.n.t.b.

Een groep soldaten, mannen, vrouwen en kinderen poseert en lacht naar de fotograaf.

Beeldbank Zeeuws Archief

Onderzoek zelf wat er in de beeldbank van het Zeeuws Archief te vinden is over de bevrijding van Zeeland in 1944-1945.

/onderzoek-het-zelf/archief/