Expositie pelgrimsinsignes

‘Pelgrimpje en de insignes’, is de nieuwe expositie in het Gemeentehuis van Veere in Domburg.
Pelgrimsinsignes zijn kleine tinnen speldjes uit de periode van de 14e tot medio de 16e eeuw. Als mensen in die tijd op reis gingen naar een bedevaartplaatplaats, kochten ze daar een insigne als aandenken, als souvenir. Pelgrims speldden deze insignes op hun muts. Zo kon iedereen zien waar je was geweest.

Rioolwerkzaamheden

Insignes zijn kleine tinnen plaatjes, gemaakt van tin en soms van een legering van tin en lood. Normaalgesproken vergaan ze in de bodem, maar in een vochtig en luchtdicht milieu kunnen ze goed bewaard blijven.

De insignes in deze expositie zijn in 1996 gevonden bij rioolwerkzaamheden in Veere. Ze zijn onderdeel van de stadhuiscollectie van de gemeente Veere, die in beheer is bij het Zeeuws Archief. Voor de tentoonstelling in het gemeentehuis van is ook gebruik gemaakt van vijf insignes die in Arnemuiden zijn gevonden. Deze zijn in bruikleen gegeven door dhr. Schroevers uit Arnemuiden.

Samenwerking

De expositie in het gemeentehuis van Veere is een samenwerking tussen het Centrum voor beeldende kunst, vormgeving en architectuur (CBK) Zeeland, de gemeente Veere en het Zeeuws Archief. “Een mooie manier om de inwoners van Veere iets te laten zien van de stadshuiscollectie van de gemeente, die beheerd wordt door het Zeeuws Archief” vindt Peter Blom, archivaris en beheerder van de collectie.

Bezoek de expositie

De expositie in de hal van het gemeentehuis bestaat uit vitrines waarin de pelgrimsinsignes zijn tentoongesteld. Het gratis boekje bij waarin Pelgrimpje, een meisje met een grote pelgrimsmuts, de kijker mee neemt langs de insignes, is geïllustreerd door Ruth Hengeveld en vormgegeven door Martijn de Wilde. Vanwege het coronavirus is de expositie op afspraak te bezoeken tot 21 februari 2021.

Insignes Stadhuiscollectie Veere

Verzamelingen van de gemeente Veere, collectienummers GV290-GV304
Materiaal: lood-tin
Datering: 1400-1500
Vindplaats/datum: Veere, 1996

GV290 – Drie hosties met voorstellingen uit het lijdsnsverhaal van Christus ; Wilsnack (Mark Brandenburg)
GV291 – Handschoenen van Thomas Becket ; Canterbury (Engeland)
GV292 – Buste van Thomas Becket ; Canterbury (Engeland)
GV293 – Fallusdiertje
GV294 – Schenkkan
GV295 – Haan
GV296 – Manshoofd in bloemmotief
GV297 – Ruiter op paard
GV298 – Zwaan op tekstband Opschrift: IVEVEOUV (pseudotekst)
GV299 – Christus aan het kruis, Frankrijk
GV301 – Leeuw met tekstband Opschrift: DESEN. LEV.NEB
GV303(2) – Manshoofd in bloemmotief
GV304 – Manshoofd, Neuss am Rhein (Duitsland)of Geraardsbergen (Vlaanderen)