Expositie over eerste Nederlandstalige krant in Amerika

Het Stadhuismuseum Zierikzee opent een expositie over de eerste Nederlandstalige krant in de Verenigde Staten, de Sheboygan Nieuwsbode. De oprichter, Jacob Quintus, emigreert van Zonnemaire naar Amerika. Daar blijft hij de nieuwe immigranten informeren over de gebeurtenissen in Nederland en Zeeland. De expositie bevat archiefstukken uit het Zeeuws Archief.

Is het nepnieuws of zijn het feiten? Welke nieuwsbronnen kun je vertrouwen? Dit soort vragen is aan de orde van de dag. Duizenden Nederlanders wagen in de negentiende eeuw de oversteek naar Amerika. Ze hopen een beter bestaan op te kunnen bouwen.

Jacob Quintus

Ook emigrant Jacob Quintus (1821-1906), een voormalig onderwijzer uit Zonnemaire, vertrekt naar Amerika, in 1847. Hij schrijft: ‘De reden daarvan is eenig en alleen, dat mijne familie en waardste betrekkingen het voornemen weder op nieuw opgevat en wel voor vast besloten hebben, tegen augustus eerstkomende naar Noord-Amerika te vertrekken’.

Het beeldmerk van de Sheboygan Nieuwsbode, gebruikt bij de eerste krant in 1849. De Zierikzeesche Nieuwsbode had als beeldmerk een boer die rustig op zijn paard zit. De Sheboygan Nieuwsbode heeft een soortgelijk plaatje maar dan met een paard in volle galop.

Hoewel de immigranten naar Amerika verhuizen, blijven ze op zoek naar betrouwbaar nieuws. Nieuws over Zeeland, maar ook over de voor hen nog onbekende omgeving. Daarom bedenkt Quintus het model voor de Nederlandse pers in Noord-Amerika. Hij baseert zich daarbij op de Zierikzeesche Nieuwsbode, een protestkrant die in 1844 voor het eerst uitgegeven wordt.

Netwerk

Quintus richt in 1849 in Sheboygan (Wisconsin) de eerste Nederlandstalige krant op: de Sheboygan Nieuwsbode (1849-1861). De inhoud van de Sheboygan Nieuwsbode is tweeledig: Quintus voorziet de immigranten van nieuws uit het thuisland en Zeeland in het bijzonder. Hij bericht ook over actualiteiten in de Nieuwe Wereld. Ondanks het kortstondig bestaan heeft de krant een grote rol gespeeld in het ontstaan van informatiestromen en het ontstaan van een netwerk van Nederlandse migranten in Noord-Amerika.

In de expositie zijn diverse archiefstukken uit de collectie van het Zeeuws Archief te zien.

De expositie Jacob Quintus en de Sheboygan Nieuwsbode. Een Zeeuwse krant in Amerika is te zien t/m 23 maart 2025 in het Stadhuismuseum Zierikzee. Meer informatie vind je hier.

Wie emigreerden er nog meer naar Sheboygan, Wisconsin?

Bekijk de emigranten die vanuit Zeeland naar Sheboygan verhuisden in Zeeuwen Gezocht.

www.zeeuwsarchief.nl