diverse ambtskettingen van Domburg en Westkapelle.

Expositie in het gemeentehuis in Domburg

In 2023 is het 800 jaar geleden dat Domburg en Westkapelle stadsrechten kregen. Dit feit is de basis voor de expositie in het gemeentehuis van Veere in Domburg, bestaande uit linosnedes van Ronald Mullié en voorwerpen uit de museale collectie van de gemeente Veere die beheerd wordt door het Zeeuws Archief.

Ambtskettingen

De voorwerpen uit de stadhuiscollectie van de gemeente Veere die te zien zijn in de expositie hebben betrekking op de geschiedenis van Domburg en Westkapelle. Beide kernen zijn een dorp, met historische status als stad. In 2023 wordt herdacht en gevierd dat zij stadsrechten kregen.

In de stadhuiscollectie die beheerd wordt door het Zeeuws Archief zijn prachtige voorwerpen van beide kernen aanwezig. Zo worden in een vitrine de wapenschilden van de dorpen getoond, onder andere afgebeeld op een raamhanger en koffiekopjes. Een andere vitrine is gevuld met ambtskettingen, gedragen door voormalige burgemeesters. En een bijzonder voorwerp is een klein doosje uit 1848, waarop te lezen staat: gedraaid door J.P. Hoff, kunstdraayer te Middelburg uit een stuk metaal, van de gesmoltene Toren klok bij den Brand van den kerk te Domburg.

 • attributen uit de collectie van de gemeente Veere met daarop afgebeeld het wapenschild van Domburg en van Westkapelle.

  De wapenschilden van Westkapelle en Domburg op diverse attributen uit de museale collectie van de gemeente Veere.

 • Doosje met tekst

  Doosje uit de museale collectie van de gemeente Veere uit 1848 met de tekst: gedraaid door J.P. Hoff, kunstdraayer te Middelburg uit een stuk staal van de gesmoltene torenklok bij de brand van den kerk te Domburg.

  Linosnedes

  Beeldend kunstenaar Ronald Mullié heeft zich bij het maken van de zes werken laten inspireren door de voorwerpen in de stadhuiscollectie en de geschiedenis Westkapelle en Domburg. Hij verbeeldt onder andere een afbeelding van het Vliegend hert, een schip dat ooit voor de kust van Walcheren is vergaan, in de linosnede afgebeeld als object voor het gaaischieten. Op een ander werk in een mattenklopper afgebeeld, als symbool van de Vikingen. En er is een afbeelding van de vuurtoren van Westkapelle en een afbeelding verwijzend naar de kunstenaar Toorop en naar de bekende arts Metzger. Aan alle linosnedes is een object uit de natuur toegevoegd, met de achterliggende gedachte ‘dat natuur eeuwig is’.

  • Linosnede met schip

   Linosneden van Ronald Mullié met afbeelding van het Vliegent hert, als object voor het gaaischieten.

  • Linosnede met Nehalennia.

   Linosneden van Ronald Mullié met afbeelding die betrekking heeft op Nehalennia.

   Te bezichtigen

   De expositie is een jaarlijkse samenwerking tussen het Centrum voor beeldende kunst, vormgeving en architectuur (CBK) Zeeland, de gemeente Veere en het Zeeuws Archief. Tot 14 april 2023 is de expositie te bezichtigen in het gemeentehuis van de gemeente Veere, Traverse 1 in Domburg.