Digitaal archiveren

De techniek verandert razend snel. Hoe zorgen we er voor dat digitale informatie blijvend beschikbaar is? Vooral nu overheden digitaal werken. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren trouwens ook. Overheidsbestuurders vertellen over de impact en het belang van deze vraag.

Digitale informatie opslaan in een e-depot

Het Nationaal Archief heeft een elektronisch depot, een e-Depot gebouwd om digitale informatie beschikbaar en toegankelijk te houden zolang dat nodig is. Dat kan gaan om tekstbestanden, Excelsheets, websites, digitale foto’s, filmpjes, tweets en apps. Maar ook papieren documenten die gescand worden, zijn na het scannen digitaal en komen via het e-Depot beschikbaar. Speciale software zorgt ervoor dat de informatie bruikbaar en zichtbaar wordt in de vorm waarin het is gemaakt en opgeslagen. In combinatie met het e-Team van het Zeeuws Archief is zo een volwaardige e-Depotvoorziening voor Zeeland gerealiseerd. Want digitale duurzaamheid garandeer je niet met een technische voorziening alleen, dat vergt veel kennis en goede afspraken maar vooral constante aandacht omdat digitale informatie zeer kwetsbaar is.

Blijvend toegankelijk maken

Een e-Depot garandeert de houdbaarheid van digitale informatie voor langere tijd. Soms zelfs voor de eeuwigheid. Speciale software zorgt ervoor dat de informatie bruikbaar en zichtbaar wordt in de vorm waarin het is gemaakt en opgeslagen.

Steeds meer informatie wordt op deze manier vanachter de computer raadpleegbaar. e-Depots worden met elkaar verbonden zodat je niet alleen in een streekarchief of in het Nationaal Archief kunt zoeken, maar ook in Europese archieven of die van andere continenten. Op deze manier haal je in de toekomst archieven uit de hele wereld, via je computer, in huis.

Het e-Depot: ook voor uw informatie

Het  Zeeuws e-Depot is niet alleen beschikbaar voor de partners van het Zeeuws Archief, maar voor alle Zeeuwse overheden, particulieren, bedrijven en instellingen die en belangrijke rol spelen in de Zeeuwse samenleving.

Heb je een vraag of opmerking?

Neem gerust contact op met Frank Bloemsaat coördinator e-Depot

Stuur een mail