Dromen van geluk in de N8vdN8

Middelburg kreeg 800 jaar geleden stadsrechten. Binnen de veilige muren van de stad leefden de Middelburgers eeuwenlang hun leven met hoogte- en dieptepunten. Hoe zou het geweest zijn, toen? Zou Middelburg er eeuwen geleden net zo donker hebben uitgezien als op 28 oktober 2017 tijdens de N8vdN8? Waren de mensen gelukkig? Alleen de maan zag het. Wil je zien wat de maan zag? Kom in de N8vdN8 naar de etalage van Modezaak Henk Sies aan de Pottenmarkt. Maak een droomreis naar het verleden van Middelburg.

Droomreis door 800 jaar Middelburg

Het Zeeuws Archief doet in de nacht van 28 oktober het licht aan… Oei, oei, en dat terwijl Middelburg het licht juist uitdoet die nacht! Maar als het aardedonker is, met alleen het schijnsel van de maan, is een nachtlamp best fijn. Met net voldoende licht om veilig bij weg te dromen in de donkere nacht.

En dat is precies de bedoeling. Wegdromen bij een betoverende historische nachtlamp. Niet één, maar speciaal ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van Middelburg, zijn het er twee! Als je even geconcentreerd naar de ronddraaiende nachtlampen kijkt, reis je terug in de tijd, naar het zeventiende-eeuwse Middelburg.

Wat de maan zag

ZeeuwsArchief-KZGW. Gezicht op Middelburg in het laatste kwart 17e eeuw. Vervaardigd in het midden van de 18e eeuw. Cat.nr.ZI-II-215. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff. Bewerking: Sylvia Rietbergen
ZeeuwsArchief-KZGW. Gezicht op Middelburg in het laatste kwart 17e eeuw. Vervaardigd in het midden van de 18e eeuw. Cat.nr.ZI-II-215. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff. Bewerking: Sylvia Rietbergen

Het is donker…, alleen de maan geeft een zwak schijnsel. In het eeuwenoude stadhuis wordt nog laat vergaderd. Gewichtige mannen bespreken gewichtige zaken. De arend in het adelaarshuisje voor het stadhuis zit te slapen op zijn stok… of heeft hij een waakzaam oog voor wat er rond het stadhuis gebeurt?

De bewoners van de oude stad hebben kaarsen aangestoken. Zacht schijnt het licht door de ramen naar buiten. Wat zou er zich afspelen achter die ramen bij het schijnsel van de kaars? Wordt er gewerkt, gelezen, gespeeld? Is er blijdschap om de geboorte van een kind, is verdriet om een verloren geliefde? Is er winst gemaakt die dag of heerst er armoede? Heeft iemand geluk bij het kaartspel? Worden er grootse plannen gemaakt voor de komende dag of staat er die nacht iets bijzonders te gebeuren? De maan heeft het allemaal gezien.

Dromen van geluk

In de Maand van de Geschiedenis, oktober 2017, staat GELUK centraal. Ervaar een moment van geluk als je in de drukte van het prachtige nachtfeest stilstaat bij de droomlampen. Concentreer je op de draaiende lampen. Zo kom je tot rust en kun je droomreizen naar vroeger. En daarna… kom je weer terug naar deze tijd en stort je je weer opgeladen in het feestgedruis. We wensen je vele momenten van geluk in de N8vdN8!

Zeeuws Archief - HTMA298. Stadhuis Middelburg 1743. Detail. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff. Bewerking: Sylvia Rietbergen
Zeeuws Archief – HTMA298. Stadhuis Middelburg 1743. Detail. Fotografische reproductie: Ivo Wennekes en Mark van der Graaff. Bewerking: Sylvia Rietbergen

Reis je mee?

Wil jij ook zien wat de maan zag? Ga in de N8vdN8 naar de etalage van Modezaak Henk Sies aan de Pottenmarkt 7 in Middelburg. Daar staan twee historische nachtlampen van het Zeeuws Archief. Laat je betoveren door het zachte schijnsel en vang een glimp op van het leven in het Middelburg uit vervlogen tijden.

De nachtlampen

Speciaal ter gelegenheid van Middelburg800 zijn er dit jaar twee historische nachtlampen. Voor de ene historische droomreislamp is een vergroting van een ingekleurde opticaprent gebruikt met als afbeelding een gezicht op de stad Middelburg in de tweede helft van de 17de eeuw. Voor de andere historische droomreislamp is gekozen voor een vergroting van een ingekleurde prent van het stadhuis te Middelburg in 1743.


Met dank aan:

N8vdN8 Middelburg
Henk Sies Modezaak
‘Art In Print’ – Ivo Wennekes en Mark van der Graaff
‘Papierwerk’ – Sylvia Rietbergen
Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen – Zelandia Illustrata
Zeeuws Archief Middelburg

N8vdN8 in Middelburg

header website

Middelburg beleeft zaterdag 28 oktober 2017 een donkere N8vdN8

De Nacht van de Nacht (N8vdN8) is een landelijk initiatief waarbij op honderden plaatsen in Nederland activiteiten worden georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Het is een jaarlijks terugkerend evenement op een zaterdag in oktober, georganiseerd door natuur- en milieufederaties.
De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om dit terug te dringen. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd op zaterdag 28 oktober 2017. De nacht duurt een uur langer vanwege het ingaan van de wintertijd in de nacht van 28 op 29 oktober.

Middelburg doet het licht uit

Dit jaar doet Middelburg voor de negende keer het licht uit. In de afgelopen jaren werd de N8vdN8 van een kleinschalig initiatief opgebouwd tot wat het nu is; een hoogwaardig festival waaraan binnen een unieke samenwerking vele (culturele) organisaties en een veelvoud aan bedrijven, bewoners en vrijwilligers meewerken en deuren, etalages, door poorten en tuinen openen om de Middelburgse nacht op zijn allermooist te beleven.

In grote delen van de binnenstad is de straatverlichting uit en ook in woonhuizen en etalages wordt het licht uitgedaan. Voor jong en oud is door heel Middelburg van alles te zien in het donker. Tot en met 2014 werden de activiteiten gecoördineerd door drie medewerkers van Vriendschap café restaurant in Middelburg. Vanaf 2015 is de coördinatie in handen van een bestuur. Vele, vele medewerkers, vrijwilligers, instellingen, bedrijven, restaurants en verenigingen zorgen ervoor dat er veel te zien en te beleven is.

Poster N8vdN8 Middelburg editie 2017. Foto: Jesse Meliefste
Poster N8vdN8 Middelburg editie 2017. Foto: Jesse Meliefste

Beleef de N8vdN8

Ga eens donker dineren en duister drinken en geniet van de smaak van het eten en de drank zonder dat je ziet wat er op je bord ligt of in je glas zit. Zit er geen ‘beessie’ in? Het zou zomaar kunnen, want ze zijn overal in de stad… Let goed op, want kijk… daar beweegt iets…!

Loop de donkere tocht en laat je verrassen door alles wat je hoort, voelt, ziet en tegenkomt. Luister naar de wonderschone verhalen van de nachtvertellers en de magische verhalen bij het kampvuur met melancholische liedjes. Relax en geniet en schrik niet van het Dodenleger en de Nachtbruiden…

Laat je bekoren door de schoonheid ván de nacht en de schoonheid ín de nacht. Muziek, zang, dans, toneel, kunst, het is er allemaal tijdens de N8vdN8!

Enkele kerken en voormalige kloosters bieden in de duistere nacht een rustpunt van Licht voor overdenking en bezinning.

Kids in the night

Stoere knullen en dappere meiden kunnen in de Middelburgse Sterrenwacht Philippus Lansbergen achter het oude stadhuis aan de Markt kometen koken en de maan en de sterren van dichtbij bekijken door de sterrenkijkers. Het Geeregebied is dit jaar omgetoverd tot sprookjesland. Speciaal voor deze gelegenheid komen verschillende sprookjesfiguren tot leven. Spannend! Of ga eens naar het abdijplein om je te laten schmincken zodat je zelf een ‘glow in the dark’ bent of laat je fotgraferen als museumstuk onder een stolp! Beleef schijn, onwerkelijkheid en fantasieën tijdens een duistere voorstelling.

Geschiedenis komt tot leven

In de N8vdN8 komt onze Middelburgse geschiedenis tot leven. Niet alleen bij de droomlampen van het Zeeuws Archief in de Pottenmarkt, maar ook in Cinema Middelburg in de Kloveniersdoelen. Daar kun je in de filmzaal de documentaire Middelburg800 gaan bekijken. Droom jezelf tot slot de N8vdN8 naar het Middelburg van de 17e eeuw bij de historische nachtlampen van het Zeeuws Archief in de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt en ervaar een moment van stilte en geluk.

We wensen je een pr8 van een N8vdN8!

Informatie

Een overzicht van alle activiteiten is te zien op www.nachtvandenachtmiddelburg.nl. Ook op de Facebookpagina van de N8vdN8 is veel te zien en te lezen over de activiteiten tijdens de N8vdN8, als Middelburg het licht uit doet.

plattegrond nacht van de nacht
programma nacht van de nacht

Kijk voor een grotere versie van de plattegrond en de tijdtabel van het programma op de website van de N8vdN8 (PDF).