Digitale voorsprong door samenwerking

Sinds 2005 is Wennekes Fotografie gehuisvest in het Zeeuws Archief. Het archief werkt nauw met het bedrijf samen, waarvan beide partijen profiteren. “Een voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking”, zegt eigenaar Ivo Wennekes. Het Zeeuws Archief kan daardoor gebruikmaken van de laatste stand van zaken op het gebied van digitalisering.

Ivo Wennekes en Mark van der Graaff vormen samen Wennekes Fotografie.
Ivo Wennekes en Mark van der Graaff vormen samen Wennekes Fotografie.

Vanaf het ontstaan van digitale fotografie hebben de ontwikkelingen geen dag stil gestaan, vertelt Ivo Wennekes. Fotoatelier Wennekes heeft zich ontwikkeld tot een laboratorium waarin de grenzen van het hoogst haalbare in de fotografie constant worden verlegd. De fotograaf werkt nu met een camera die hij samen met zijn compagnon, Mark van der Graaff, liet bouwen. Elk onderdeel komt uit een ander land.

Wennekes is opgeleid als vakfotograaf en bekwaamde zich oorspronkelijk in de fotografie van kunstwerken. “Het gaat daarbij om de juiste weergave van kleur, textuur en materiaal”, vertelt hij. Van der Graaff is zelf kunstenaar. “Controle over de opnamen is heel belangrijk, niet alleen bij kunstwerken maar ook bij archiefstukken. We zijn nu zover dat we de controle hebben over reflectie en textuur in onze scans”.

Fotografie van goudopdruk bij een standaard uitlichting.

Gouddruk bij standaard uitlichting. Deze is door de perfecte uitlichting vrij van reflectie, waardoor het goud zwart wordt.

Goudopdruk gescand in een hoek van tien graden.

Dezelfde gouddruk, maar nu gescand in een hoek van 10 graden. Het goud gaat reflecteren. De hoek is traploos in 1/10 graad in te stellen. De uitlichting blijft egaal over de gehele scan.

Blinddruk bij een egale uitlichting.

Blinddruk bij egale uitlichting. Dit is de standaard uitlichting waarbij kreukjes en andere oneffenheden in het papier verdwijnen. Maar ook de blinddruk wordt onzichtbaar.

Blinddruk bij een uitlichting met textuur.

Dezelfde blinddruk bij uitlichting met textuur. De mate van het gewenste effect is traploos instelbaar de uitlichting blijft egaal over de gehele scan.

Lees meer over de werkwijze van Wennekes Fotografie in het Zeeuws Archief in de recent verschenen Zeeuws Archief Nieuwsbrief, maart 2011.