Cartoons Cor de Jonge online te bekijken

De cartoons van Cor de Jonge, die afgelopen jaar zijn ondergebracht bij het Zeeuws Archief, zijn vanaf vandaag online op de website van het Zeeuws Archief te bekijken. Het betreft 850 cartoons, die gepubliceerd zijn in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) in de periode vanaf 1992 tot en met 2022. De cartoons geven van die jaren op een unieke en humoristische wijze de Zeeuwse actualiteit weer.

Actualiteit in Zeeland

“Nu de cartoons zijn opgenomen in het collectiebeheersysteem van het Zeeuws Archief kun je er in zoeken. Bijvoorbeeld op jaartal, dan zie je welke onderwerpen de Zeeuwen dat betreffende jaar bezig hielden. Maar je kunt ook zoeken op trefwoorden .” Dan zie je dat er 23 cartoons gaan over kerncentrale, 18 over ontpoldering, 11 over marinierskazerne en 9 over Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ); onderwerpen die in Zeeland actueel waren – en zijn. Ook provinciale bestuurders komen veelvuldig in de cartoons voor.

Cor de Jonge, Leo Hollestelle en Jan Hekhuis bekijken een aantal van de cartoons.
Cor de Jonge, Leo Hollestelle en Jan Hekhuis bekijken een aantal van de cartoons.

Beschrijvingen in één regel

Aan de cartoons zijn beschrijvingen toegevoegd. Dat is gedaan door Jan Hekhuis, vrijwilliger bij het Zeeuws Archief. “Aanvankelijk dacht ik ‘wat moet ik hier mee” vertelt Jan. “Want het beschrijven van cartoons is echt wel iets anders dan het beschrijven van een historische afbeelding, wat ik vanaf 2012 voor het Zeeuws Archief doe. Maar toen ik er eenmaal mee bezig was, vond ik het erg leuk om te doen”. Bij iedere cartoon is een beschrijving opgenomen bestaande uit de publicatiedatum, een beschrijving van wat op de afbeelding te zien is plús een beschrijving van de gebeurtenis of situatie waar de cartoon naar verwijst. En dat in één regel. “Soms wist ik zelf nog waar het over ging en soms moest ik er wat speurwerk voor doen!” Dat deed Jan door te zoeken in de kranten van de week er voor. “Ik ben er een maand of vijf ongeveer tien uren per week aan bezig geweest”. Naast de beschrijving is er bij iedere cartoon een link opgenomen naar de betreffende krantenpagina in de online Krantenbank Zeeland.

 • Moderne vrouw met Zeeuwse kap.

  20140425. Nieuw imago Zeeland. Moderne vrouw met Zeeuwse kap.

 • Een groot stopcontact in de zee.

  20190223. Zeezicht zomer 2019? Een groot stopcontact in zee met windmolens op de achtergrond.

 • Een vrouw die op punt staat te bevallen wordt met paard en wagen opgehaald om naar Goes te gaan.

  20070120. Op bevallen staande boerin wacht op haar man, die vervoer met paard en kar naar Goes gereed maakt. Ziekenhuis Walcheren en het Oosterscheldeziekenhuis concentreren de afdeling gynaecologie in Goes.

 • Veel eenzelfde politiepetten en één rode hoed.

  20100123. Koninginnedag 2010. De hoed van Koningin Beatrix tussen een grote hoeveelheid politiepetten. Extra blauw op Koninginnedag.

 • Badeendjes in de bouwput in Middelburg.

  20140524. The fifth freedom. Eenden in de “Bouwput” aan de Zuidsingel te Middelburg. Oproep op facebook om badeendjes in de bouwput te gooien.

 • Een rechte weg in een leeg landschap.

  20140315. 52e oplossing voor krimp. Een leeg polderlandschap langs de grens.

 • Een met hangslot getekende wereldbol.

  20200314. Corona. Een met hangslot geketende wereldbol.

  24/7 te bekijken

  Voor het Zeeuws Archief zijn de cartoons van Cor de Jonge een waardevolle toevoeging aan de collectie. Het geeft op een originele manier de actualiteit van de afgelopen decennia weer. Ook Cor de Jonge, die al 35 jaar de PZC van cartoons voorziet, eerst het duo Koen & Harm, een korte strip en vanaf 2005 wekelijks één cartoon, is blij dat zijn werk nu voor de toekomst veilig gesteld is bij het Zeeuws Archief en 24/7 voor iedereen te bekijken is.

  Bekijk de cartoons van Cor de Jonge

  Cor de Jonge heeft zijn illustraties overgedragen aan het Zeeuws Archief, zodat ze voor de toekomst veilig gesteld zijn. De cartoons staan online en zijn hier te bekijken.

  /onderzoek-het-zelf/archief/

  Cor de Jonge tekent 35 jaar voor de PZC

  Begin april 2024 maakt Cor de Jonge al 35 jaar illustraties voor de Provinciale Zeeuwse Courant. Lees hier het artikel in die krant. (Te lezen voor abonnees middels inloggen.)

  www.pzc.nl