Cartoons Cor de Jonge ondergebracht bij Zeeuws Archief

De cartoons van tekenaar Cor de Jonge zijn ondergebracht bij het Zeeuws Archief. Het gaat om 950 tekeningen uit de periode 1989-2020. De Jonge werd bekend met zijn wekelijkse spotprent in de PZC en de strip Koen en Harm. ‘Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen.’

Cartoonist Cor de Jonge en Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief. Foto: Leo Hollestelle.

Koen en Harm

Cor de Jonge (Vlissingen 1958) begint in 1989 met tekenen voor de PZC. De eerste jaren gebruikt hij hiervoor het duo Koen en Harm in een stripverhaal. Later wordt hij gevraagd om het nieuws in één cartoon samen te vatten.

‘Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen’, vindt Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief. ‘Zijn humor en scherpe blik op de Zeeuwse samenleving zorgen nog altijd voor spraakmakende reacties.’ De tekeningen beslaan de periode 1989-2020. Vanaf 2020 maakt Cor zijn tekeningen ook digitaal. Ook deze zullen op termijn worden bewaard bij het Zeeuws Archief.

Tachtig procent

Met de schenking heeft het Zeeuws Archief nu zo’n 1700 tekeningen in bezit. Eerder al, in 2003 en 2004, schonk Cor de Jonge 750 tekeningen van met name Koen en Harm. Daarmee wordt geschat dat tachtig procent van De Jonges werk voor de toekomst bewaard blijft.

Een paar voorbeelden van het werk van Cor de Jonge:

  • Cartoon bij de Hedwigepolder. Tekening: Cor de Jonge

  • Cartoon bij de Middelburgse bouwput. Tekening: Cor de Jonge

  • Cartoon bij de aardbevingsschade in Groningen. Tekening: Cor de Jonge