Zonnemaire

Zonnemaire is genoemd naar Sonnemare of Sunnonmeri, het water tussen de eilanden Bommenede en Schouwen. “Sonne” betekent ‘zuiden’ of zonwaarts, daar waar de zon ’s middags staat. “Mare” betekent water.

Sonne zou echter ook water kunnen betekenen. Toen men de betekenis van Sonne niet meer begreep werd Mare eraan toegevoegd. Nadat in 1374 de noordelijke Gouwe was afgedamd, verzandde dit water snel, waarna het in 1401 werd ingepolderd.

Vroeger werd er in de polder veel meekrap verbouwd.

In 1682 werd het voortdurend door overstromingen geteisterde Bommenede definitief verlaten. Het grootste deel van de bewoners vestigde zich aan de dijk bij Zonnemaire. Hier ontstond het dorp en gemeente Bommenede of Nieuw-Bommenede. In 1815 ging de gemeente Bloois op in de gemeente Bommenede. In 1866 ging Nieuw-Bommenede weer op in de gemeente Zonnemaire. Gedeeltelijk is de bebouwing van Bommenede en Bloois nog intact, deze beslaat het noordelijke deel van Zonnemaire. Bommenede en Bloois als dorpsnamen worden echter niet meer gebruikt. Wel herinneren de Blooisedijk en de Dijk van Bommenede aan hun bestaan.

De kerk is gebouwd in 1867, als vervanging van de 15e-eeuwse kerk die in 1866 was afgebroken.

Korenmolen De Korenbloem is een stellingmolen uit 1873.

Een buste van Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman, in 1950 geschonken door Amsterdam, staat naast zijn geboortehuis.

Zonnemaire in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Wapen

Wapen van Zonnemaire

Het wapen is een sprekend wapen: een zon oprijzend uit het water. De Hoge Raad van de Adel bevestigde de gemeente het bezit van dit wapen in 1817. Maar dit besluit verviel omdat de leges niet waren betaald. In februari 1950 werd het wapen opnieuw bevestigd.