Sluiskil

Sluiskil, dorp in Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen, provincie Zeeland. Onder het dorp Sluiskil viel ook een deel van de recentelijk grotendeels verdwenen buurtschap Axelse Sassing.

Sluiskil, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Terneuzen.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Van der Aa publiceerde over Sluiskil:

Sluiskille, gehucht in Staats-Vlaanderen, omtrent half weg tusschen Sas-van-Gent en Neuzen, op het punt, alwaar het Zijkanaal-van-Axel zich uitstort in het Groot-kanaal-van-Neuzen-naar-Gent, waarover alhier eene kapitale draaibrug is gelegd en waarbij eene brugwachterswoning is gebouwd.

Langs dit gehucht is ook het oostelijk stroomkanaal tot afvoer van de Belgische wateren, ingevolge het met België geslotene tractaat, van 5 November 1842, geleid. Gedurende de onlusten met dat land, is Sluiskille, als een belangrijk militaire punt beschouwd, tot dekking van de vesting Neuzen aan de landzijde, zoodat aldaar ook destijds eenige verdedigingswerken zijn aangelegd, welke door eene vrij talrijke militaire magt werden bezet. Van deze werken, die, na de eindschikking met België, alle zijn gesloopt, zijn geene sporen meer voorhanden.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 10, A.J. van der Aa, 1847

Sluiskil in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Lees meer over Sluiskil op Wikipedia en Plaatsengids.


Grotere kaart weergeven