Poppendamme

Poppendamme is een buurtschap in de gemeente Veere, op Walcheren, provincie Zeeland. De buurtschap ligt tussen Middelburg, Koudekerke en Grijpskerke.

Poppendamme is een zogenaamd gekrompen dorp: een dorp dat tot buurtschap is ‘gekrompen’ doordat o.a. de kerk is verdwenen. Alleen al binnen de gemeentegrenzen van Veere gaat het om 10 plaatsen.

Poppendamme, Walcheren, Gemeente Veere.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Van der Aa publiceerde over Poppendamme:

Poppendamme, voormalige afzonderlijke heerlijkheid op het eiland Walcheren, provincie Zeeland, distr., arr. en kant. Middelburg, gemeente Grijpskerke-Poppendamme-Buttinge-Zandvoort-en-Hoogelande, thans een gedeelte van de heerlijkheid Grijpskerke-en-Poppendamme uitmakende.

Deze voormalige heerlijkheid bestond uit twee deelen, waarvan het grootste palende N. aan Mariekerke, O. aan Buttinge, Z. aan Hoogelande, W. aan Krommehoeke, terwijl het kleinste grensde N. aan Mariekerke, O. en Z. aan Krommenboeke, W. aan Biggenkerke. Men had in deze heerlijkheid noch dorp, noch gehucht. De inwoners vinden meest in den landbouw hun bestaan.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 9, A.J. van der Aa, 1846

Poppendamme in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Lees meer over Poppendamme op Plaatsengids.

Lees meer over gekrompen dorpen op Zeeuwse Ankers, en download de folder over gekrompen dorpen die is samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.


Grotere kaart bekijken