Oost-Souburg

Oost-Souburg (Zeeuws: Oôst-Soeburg) is een dorp op Walcheren in de gemeente Vlissingen, provincie Zeeland. Het dorp wordt van West-Souburg gescheiden door het Kanaal door Walcheren.

Oost-Souburg, Walcheren, Gemeente Vlissingen.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Van der Aa publiceerde over Oost-Souburg:

Het dorp Oost-Soubug, Ooster-Souborg, Oost-Zouburg of, zoo als in het handschrift der Utrechtsche Domkerk staat, Oester-Solborch, ligt 3/4 uur Z. van Middelburg, 1/2 uur N. van Vlissingen, aan den rijweg tusschen die beide plaatsen.

De kerk was vóór de Hervorming toegewijd aan de Heilige Maagd Maria. In den toren is nog eene nis, waarin vroeger hare beeldtenis stond, daarom Onze Lieve Vrouwe van den toren genaamd. In 1566 werd het door de beeldstormers naar beneden gehaald en verbrijzeld. Deze kerk, gebouwd door Petrus van Souburg, in het jaar 1250, is ten jare 1575 tot eene Ned. Herv. verbouwd. Het is een groot gebouw, met eenen hoogen vierkanten toren, met hooge spits.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 10, A.J. van der Aa, 1847

Oost-Souburg in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/

Lees meer over Oost-Souburg op Wikipedia en Plaatsengids. Bekijk het wapen van Oost-Souburg, en lees meer over de molen De Pere op Molendatabase.nl


Grotere kaart bekijken