Nisse

Nisse (Nesse, Der-Nisse, Ter-Nisse, Gerbergnisse of Gervarsnisse), dorp in de gemeente Borsele, op Zuid-Beveland, provincie Zeeland. Het dorp hanteert de slogan: “Pracht in de Zak”. Het ligt in de streek die de “Zak van Zuid-Beveland” wordt genoemd.

Nisse, Zuid-Beveland, Gemeente Borsele.
Archiefdienst: Gemeentearchief Borsele.

Van der Aa publiceerde over Nisse:

Het dorp Nisse, ook wel Ter-Nisse of Der-Nisse, oorspronkelijk echter Gervarsnisse, ligt 1½ u. Z. van Goes, 1 u. Z. O. van Heinkenszand.
De benaming Nisse, waarvoor men thans het schor zou zeggen, duidt reeds aan, dat het eene aanslibbing tegen andere gronden was. De voormalige zeedijk, voor welken het oprees, is nog overig in de zoogenoemde Vijfzode- of Loijven-dijk, die bij den watervloed van 1350, toen ook de dijk tegen den Loijven-, in de wandeling Lowijsen-polder, doorbrak en de Nisse onder liep, nog het Breede beveiligde.

Het is een groot en fraai dorp, in de gedaante van een langwerpig vierkant. Het plein, met schoone boomen bezet, heeft in het midden eene goede pomp en eene waterput, en is aan drie zijden met huizen bezet. De zuidelijke kant wordt ingesloten door de ruime en fraaije kruiskerk, welke eenen hoogen toren naast zich heeft.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 8, A.J. van der Aa, 1846

Lees meer over Nisse op Plaatsengids en op Zeeuwse Ankers, en bekijk het wapen van Nisse.


Grotere kaart bekijken