Nieuwland (Walcheren)

Nieuwland (het), voormalig dorp op Walcheren. Nieuwland en Sint Joosland waren aanvankelijk zelfstandige gemeenten, die in 1816 fuseerden tot de gemeente Nieuw- en Sint Joosland. Deze gemeente is op haar beurt per 1-7-1966 opgegaan in de gemeente Middelburg.

Nieuwland, Walcheren, Gemeente Middelburg.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Van der Aa publiceerde over Nieuwland:

Het dorp Nieuwland ligt 3/4 uur Z. O. van Middelburg, regt over de oude haven van Middelburg, ter plaatse, waar nu het voormalige eiland St.-Joosland, door eenen aarden dam of dijk, met Walcheren is verbonden, over welken dam de straatweg van Middelburg naar het Sloe ligt, die door dit dorp loopt. De afstand van dit dorp tot aan het Veer van het Sloe is een uur gaans. Dit zindelijke plaatsje is zeer regelmatig en eigenaardig gebouwd.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 8, A.J. van der Aa, 1846

Nieuwland in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/

De herberg Op Nieuw- en Sint Joosland, ‘De Roode Leeuw’, is een voormalig veerhuis. Bij Nieuwland lag het veer naar het oosthoofd van het toenmalige havenkanaal naar Middelburg. Tot 1818, toen de dam naar Walcheren werd aangelegd, bleef dit veer gehandhaafd.

Lees meer over Nieuw- en Sint Joosland op Wikipedia en op Plaatsengids. En bekijk het wapen van Nieuw- en Sint Joosland. Meer over ‘De Roode Leeuw’ is te lezen op MiddelburgDronk.


Grotere kaart bekijken