Nieuwesluis

Nieuwesluis (Nieuwe Sluis, soms Het Killetje), is een buurtschap in de gemeente Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Het buurtschap valt onder het dorp Breskens.

Nieuwesluis, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Sluis.
Archiefdienst: Gemeentearchief Sluis.

Van der Aa publiceerde over Nieuwesluis:

Nieuwe-Sluis (de), sluis in Staats-Vlaanderen, provincie Zeeland, gemeente Breskens, loopende uit den polder Jong-Breskens in de Noordzee. Het is eene zeer gewigtige uitwatering, voorzien met eene achterliggende veiligheids-sluis, en dient om de Watering-van-Groede en Baarzande, de polders Oud-Breskens en Jong-Breskens, den Henricus-polder e.a., den Baenst-polder, den Adornespolder en nog eenige andere van het overtollige water te ontlasten. Zij werd gelegd in 1750. Bij deze sluis staan 49, meest armoedige huisjes, met ruim 290 inwoners, vormende twee gehuchten, in de wandeling bekend, het eene onder den naam van het Nieuwe-veer, het andere onder dien van Waterloo.

Nieuwe-Veer (het) of De Nieuwe-sluis, buutschap in Slaats-Vlaanderen, in het Land-van-Kadzand, provincie Zeeland. Deze buurt is niet bepaald onderscheiden van de buurt Waterloo, zoodat het juiste getal huizen en inwoners van ieder afzonderlijk niet kan worden opgegeven.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 8, A.J. van der Aa, 1846

Lees meer over Nieuwesluis op Plaatsengids, en lees meer over de vuurtoren op de site van Vuurtoren Breskens.


Grotere kaart bekijken