Nieuw- en Sint Joosland

Nieuw- en Sint Joosland of Nieuwland (Zeeuws: ’t Nieuwland) is een dorp en voormalige gemeente op Walcheren, gemeente Middelburg. Van 1816 tot 1966 was het een zelfstandige gemeente, waartoe behoorden het dorp Nieuwland en de oudere buurtschap St.-Joosland dat nu Oudedorp heet.

Nieuw- en Sint Joosland, Walcheren, Gemeente Middelburg.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Van der Aa publiceerde over Nieuw- en Sint Joosland:

Nieuw-en-St.-Joosland, gemeente op het eiland Walcheren, daarin het dorp Nieuwland en het gehucht het Oudedorp.

Het dorp Nieuwland ligt 3/4 uur Z. O. van Middelburg, regt over de oude haven van Middelburg, ter plaatse, waar nu het voormalige eiland St.-Joosland, door eenen aarden dam of dijk, met Walcheren is verbonden, over welken dam de straatweg van Middelburg naar het Sloe ligt, die door dit dorp loopt. De afstand van dit dorp tot aan het Veer van het Sloe is een uur gaans. Dit zindelijke plaatsje is zeer regelmatig en eigenaardig gebouwd.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 8, A.J. van der Aa, 1846

Nieuw- en Sint Joosland in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/

De herberg Op Nieuw- en Sint Joosland, ‘De Roode Leeuw’, is een voormalig veerhuis. Bij Nieuwland lag het veer naar het oosthoofd van het toenmalige havenkanaal naar Middelburg. Tot 1818, toen de dam naar Walcheren werd aangelegd, bleef dit veer gehandhaafd.

Lees meer over Nieuw- en Sint Joosland op Wikipedia en op Plaatsengids. En bekijk het wapen van Nieuw- en Sint Joosland. Meer over ‘De Roode Leeuw’ is te lezen op MiddelburgDronk.


Grotere kaart bekijken