Kerkwerve

Kerkwerve is een dorp in de gemeente Schouwen-Duiveland, op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland.

Kerkwerve, Schouwen-Duiveland, Gemeente Schouwen-Duiveland.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.

Kerkwerve is vermoedelijk in de 12e eeuw ontstaan, bij de bedijking van de polder Schouwen. In 1298 wordt in schriftelijke bronnen voor het eerst melding gemaakt van het dorp. Het dorp ontstond op of rond een hoogte of werf. Op deze werf werd de kerk gebouwd; daardoor ontstond de naam Kerkwerve. Tot Kerkwerve behoorden ook de gehuchten Nieuwerkerke (Schutje), Moriaanshoofd en het verdwenen Rengerskerke of Houtenpoppen. De laatste Schouwse stolpboerderij werd hier in 1956 gesloopt.

Van der Aa publiceerde over Kerkwerve:

In het jaar 1575, werd dit dorp door de Spanjaarden in brand gestoken en voor een gedeelte door de vlammen verteerd. In het volgende jaar, viel er een hevig gevecht voor tusschen de gewapende sloepen der Spanjaarden, onder Mondragon, die eenen aanslag waagde op Brouwershaven, en eenige ligte vaartuigen onder Joost van den Ende. Mondragon, aan den grond gerakende, werd door Van den Ende aan boord geklampt. De Spanjaarden sprongen in het water, en de Zeeuwen hen achterna, daar zij hen met de kolven hunner musketten doodsloegen.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 6, A.J. van der Aa, 1845

Wapen

Wapen van Kerkwerve

Het oude wapen (1817) van Kerkwerve  had drie banen (groen, geel/goud en rood). In 1950 werden hierin de wapens van Rengerskerke, Zuidland en Nieuwerkerke verwerkt (zie afb. hieronder). Het oorspronkelijke wapen van Kerkwerve is terug te vinden in het wapen van de gemeente Middenschouwen (1961-1997).

 

 

Kerkwerve in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Lees meer over Kerkwerve op Wikipedia en bekijk het wapen van Kerkwerve.


Grotere kaart bekijken