Hughevliet (verdwenen)

Hughevliet (Hugevliet), verdronken stadje in West Zeeuws-Vlaanderen. Eerste vermelding 1174, verdronken door de Eerste Sint-Elisabethsvloed van 1404.

Hughevliet was een plaats in westelijk Zeeuws-Vlaanderen, gelegen nabij Biervliet. Het vissersdorp kreeg in de 13e eeuw stadsrechten van de graaf van Vlaanderen.

Hughevliet, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Sluis.
Archiefdienst: Gemeentearchief Sluis.

Van der Aa publiceerde over Hughevliet:

Hugovliet, Hugenfliet of Huigervliet, voormalig stad of dorp in Staats-Vlaanderen, provincie Zeeland, tegenover IJzendijke, N.W. van Biervliet, aan de Hugofliet, dat bij den watervloed van 16 November 1377 verdronken is. Den 19 November 1404 werd hetgene er nog van over was geheel door de golven verslonden. De juiste ligging is niet wel aan te wijzen. Volgens de kaart van 1274 lag het ten Oosten van den Roodenhoek en Garnisse; volgens andere kaarten nog meer Oostwaarts en verre buiten de plaat, waarop de overblijfselen van Oud-IJzendijke gevonden werden. Dus vermoedelijk in den Wilhelmina-polder, of op den bodem van de Hoofdplaat of St Pieters-polder. Die van IJzendijke, waaraan het onderworpen was, hadden er een Schout, die zijne gevangenen ten steene mogt brengen te IJzendijke.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 5, A.J. van der Aa, 1844

Lees meer over Hughevliet op Wikipedia.

Hughevliet is nummer 97 op onderstaande kaart.

Overzichtskaart van de Zeeuwse verdronken dorpen.