Dreischor is een ringdorp in de gemeente Schouwen-Duiveland, op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland.
De Zeeuwse naam voor het dorp is Dreister en de inwoners worden Reisenaers genoemd.
Dreischor, Schouwen-Duiveland, Gemeente Schouwen-Duiveland.
Archiefdienst: Zeeuws Archief.
De polder Dreischor is vermoedelijk in de 12e eeuw ontstaan. De naam verwijst waarschijnlijk naar de drie delen/schorren Beldert, Mareland of Maye en Sirjansland. Tot 1374 was Dreischor een eiland.
Dreischor is sinds 1972 een beschermd stads- en dorpsgezicht vanwege zijn unieke ring, een van de fraaiste in Zeeland, mede dankzij de laat 14e eeuwse Adriaanskerk. Dreischor is een van de weinige dorpen met een gracht rond de kerk. Vanwege de vlasteelt wordt Dreischor ook wel het vlasdorp genoemd.
Het Landbouwmuseum Goemanszorg besteedt aandacht aan deze teelt en aan andere vormen van landbouw.
Van der Aa publiceerde in 1841 over het Dreischor:
Reeds in het jaar 1206 vindt men echter van Dreiskire gewaagd. Het werd dus geheeten, omdat het uit de drie schorren Mareland, de Bellaart of Belder en Sir Jansland bestond.
Het dorp Dreischor, ook wel eens Drijschor, is eene groote en schoone plaats. Aan het Dijkwater heeft het dorp een haventje bij het buurtje Belder of Bellard. Voor eenigen tijd plagt hier nog het slot Windenburg te staan, doch dit is, in het jaar 1837, gesloopt.
Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 3, A.J. van der Aa, 1841
Dreischor in het Zeeuws Archief
Bekijk de zoekresultaten
/onderzoek-het-zelf/Wapen van Dreischor
Het wapen van Dreischor is een sprekend wapen: drie schorren (ook wel terrassen genoemd) met daarop drie schapen. Het wapen is als zodanig al afgebeeld op een schilderij uit 1540. De nieuwe Cronyk van Zeeland van Smallegange vermeldt overigens een ander wapen, dat qua afbeelding identiek is aan dat van Duiveland, maar dan met andere kleuren.
Lees meer over Dreischor op Wikipedia en bekijk het wapen van Dreischor.
Of lees over Dreischor in de Ecyclopedie van Zeeland.