Burgh

Burgh is een dorp in de gemeente Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland. Het is sinds jaar en dag met het noordelijk ervan gelegen Haamstede tot één bebouwde kom verbonden; daarom beschouwt de gemeente de dorpen ook als één kern: Burgh-Haamstede. De inwoners van de beide dorpen voelen dit echter anders aan.

Burgh, Schouwen-Duiveland, Gemeente Schouwen-Duiveland.
Archiefdienst: Zeeuws Archief

De naam Burgh is ontleend aan de Karolingische burcht, die in het landschap goed te zien is. Dit imposante verdedigingswerk uit het einde van de 9de eeuw deed dienst als verdediging tegen de invallen van de Noormannen.

In de zomermaanden verblijven veel toeristen in Burgh en Haamstede. Beide dorpen zijn nagenoeg aan elkaar gegroeid zodat het een kern lijkt. Ten onrechte, want het zijn en blijven twee dorpen.

Tot 1961 was Burgh een zelfstandige gemeente, daarna maakte het tot 1997 deel uit van de gemeente Westerschouwen. Burgh is een van de dorpen in de Westhoek waar ieder jaar voor Pasen het Straofeest wordt gehouden.

Van der Aa in 1840 over het Burgh:

Nadat een gedeelte van de oude kerk met den toren reeds eenige jaren was ingestort, heeft Pieter de Huybert, Raadpensionnaris van Zeeland, die toen Ambachtsheer dezer plaats was, in het laatst der zeventiende eeuw, eene geheel nieuwe sierlijke kerk, met eenen fraaien toren, doen bouwen, waaarmede in het jaar 1669 begonnen werd, en die in het jaar 1674 voltooid was.

Dit schoone gebouw heeft een nog zoo nieuw aanzien als of het eerst in het begin dezer eeuw gesticht was.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 2, A.J. van der Aa, 1840

Burgh in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

www.zeeuwsarchief.nl

Wapen van Burgh

Wapen van Burgh

Het wapen van Burgh heeft heel toepasselijk een burcht als afbeelding. Er bestaat nog een variant op dit wapen met een gouden in plaats van een zilveren veld.

Het wapen is vergelijkbaar met andere plaatsen met ’burg’  in hun naam, zoals bijvoorbeeld Domburg en Middelburg.

Lees meer over Burgh op Wikipedia en bekijk het wapen van Burgh.

Of zoek naar Burgh in de Encyclopedie van Zeeland of op het erfgoedportaal Zeeuwse Ankers.’


Grotere kaart bekijken