Brigdamme

Brigdamme is een buurtschap in de gemeente Middelburg op Walcheren, in de provincie Zeeland. Brigdamme heet op zijn Zeeuws ‘Perdamme’.

Brigdamme, Walcheren, Gemeente Middelburg.
Archiefdienst: Zeeuws Archief

Brigdamme was in de middeleeuwen een zelfstandige parochie. In 1205 wordt de plaats voor het eerst vermeld. Het verval kwam in 1562, toen de kerk afbrandde en niet meer werd opgebouwd.

Brigdamme was een eigen heerlijkheid en gemeente tot 1816. Van 1816-1966 behoorde Brigdamme tot de gemeente Sint Laurens, die op 1 juli van dat jaar opgeheven en aan Middelburg toegevoegd werd.

De resten van de kerk zijn in de Tweede Wereldoorlog verwijderd; op de plaats van het oude kerkhof staat nu een peuterspeelzaal.

Van der Aa schreef over Brigdamme:

Het gehucht Brigdamme, Brugdamme, Bredamme of Breedamme, ook Predamme, Brudgamme en bij verkorting wel een Bridam gespeld, ligt aan den straatweg naar Serooskerke.

Sommigen beweren, dat het zijnen naam ontleent van de Heilige Brigitta, anderen willen die zamenstellen uit de woorden brug en dam, hetwelk zij willen bewijzen uit het oude wapen der heerlijkheid, zijnde eene brug en een dam.

Bron: Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, deel 2, A.J. van der Aa, 1840

Brigdamme in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/

Bekijk het wapen van Brigdamme, lees meer over Brigdamme in de Encyclopedie van Zeeland, of lees over de horeca op Brigdamme op Middelburg Dronk.


Grotere kaart bekijken