Boerenhol

Boerenhol is een buurtschap in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Sluis in de provincie Zeeland. Vroeger werd de buurtschap in de volksmond ‘de Straatweg’ genoemd.

Boerenhol, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Sluis.
Archiefdienst: Gemeentearchief Sluis

Boerenhol omvatte aanvankelijk alleen een aantal boerderijen. Na de Tweede Wereldoorlog is er een aantal burgerwoningen bij gebouwd. Een aantal woningen is niet permanent meer bewoond en wordt tegenwoordig verhuurd als vakantiewoning. Veelal betreft dat van oorsprong kleine arbeiderswoningen. Er is nog één boerderij in functie (die tevens een minicamping heeft).

Tussen 1925 en 1949 liep hier de tramlijn van de Stroomtram Maatschappij Breskens-Maldegem, van Breskens naar Sluis, via Boerenhol, Groede, Nieuwvliet, Cadzand en Retranchement. In 1949 is het goederenvervoer gestopt en de lijn opgebroken. Op het traject van de voormalige tramlijn ligt nu een fietspad.

Bron: Plaatsnamengids

Het gehuchtje dateert uit 1252 en is één van de oudste plekken rondom Groede. Over de actieve boerderij wordt voor het eerst in 1750 geschreven. Familie Eckebus (Een Lutherse familie met wortels in Salszburg) woonde toen destijds op de boerderij. Daarna hebben nog verschillende andere families er gewoond. Sinds 1917 is de boerderij in bezit van de huidige familie. De andere woningen zijn later gebouwd, volgens een lintbebouwing.

Van origine heet het gehuchtje Boere’nol. Nol betekent verhoging. Boerenhol ligt op een zandrug, een verhoging. De naam verwijst naar de boeren die op een verhoging gingen wonen ter bescherming tegen het zeewater. Nol komt daarnaast terug in de nabij gelegen Nolletjesdijk, een oude zeedijk. De inwoners zelf noemde het vroeger de Straatweg. Intussen is deze naam in de vergetelheid geraakt.

Bron: Wikivoyage

Boerenhol in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/