Boerengat (verdwenen)

Boerengat is een voormalig buurtschap in Zeeuws-Vlaanderen in de gemeente Terneuzen in de provincie Zeeland. De buurtschap Boerengat werd ook wel kortweg ’t Gat genoemd.

Boerengat, Zeeuws-Vlaanderen, Gemeente Terneuzen.
Archiefdienst: Zeeuws Archief

De buurtschap was vroeger groter dan zij nu is. Vroeger waren er namelijk ook woningen aan de weg Boerengat gevestigd. Deze woningen moesten worden gesloopt om ruimte te maken voor het industriegebied van onder andere de Braakmanhaven.

Veel van de bewoners (Gattenaren genoemd) zijn hierdoor voornamelijk in het nabijgelegen Hoek gaan wonen.

Door de naam van de buurtschap waren plaatsnaamborden al jarenlang een geliefd verzamelobject en behoren deze daardoor tot de meest ontvreemde plaatsnaamborden van Nederland.

Boerengat bestaat vooral uit boerderijen, die ver uit elkaar liggen. Ten zuiden en ten westen van de buurtschap ligt de Achterste kreek.

Bron: Wikipedia

Boerengat in het Zeeuws Archief

Bekijk de zoekresultaten

/onderzoek-het-zelf/

De buurtschap Boerengat is evenals de in buurt van deze buurtschap gelegen hebbende buurtschap Hoogedijk – in de jaren negentig afgebroken, omdat het volgens de veiligheidsnormen te dicht bij de chemische industrie van DOW lag. Ter plekke ligt nu een groenstrook, als buffer tussen DOW en de enkele panden in het buitengebied die nog over zijn. Die panden kun je volgens een lokale ingewijde redelijkerwijs niet meer als buurtschap beschouwen, waarmee we de buurtschap dus als ‘voormalig’ kunnen bestempelen.

Lees meer over Boerengat op Wikipedia.


Grotere kaart bekijken