Zandzuiger bij aanleg zeesluis Terneuzen

Broeder Dieleman exposeert met pas ontdekte dia’s van Johan de Vries

In de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg is de expositie ‘Archief Johan de Vries’ van Broeder Dieleman te zien. Hij maakt hierbij onder meer gebruik van pas ontdekte dia’s uit het Zeeuws Archief. Een deel van deze dia’s is inmiddels gedigitaliseerd en online in te zien.

De expositie in de Zeeuwse Bibliotheek is samengesteld door de Zeeuws-Vlaamse Tonnie Dieleman, bekend onder de artiestennaam Broeder Dieleman. Afgelopen jaren deed hij onderzoek naar de uit Terneuzen afkomstige Johan de Vries (1896-1989), de schrijver van het boek Het spookte in Zeeuwsch-Vlaanderen. De Vries had een voorliefde voor Zeeuws-Vlaanderen en trok erop uit om zijn streek vast te leggen.

 • oude man met pijp

  Jan van Hinte (1896-1983). Zeeuws Archief, Collectie Gemeente Terneuzen, nr. OT-14-46.

 • boerderij met Zeeuwse kap.

  Boerderij in de Nieuw-Neuzenpolder bij Terneuzen (ca. 1960-1969). Zeeuws Archief, Collectie Gemeente Terneuzen, nr. OT-8-36.

 • De wijk Java te Terneuzen

  De wijk Java te Terneuzen (ca. 1960-1969). Zeeuws Archief, Collectie Gemeente Terneuzen, nr. OT-10-23.

  7000 dia’s

  Dieleman kwam erachter dat Johan de Vries tijdens zijn leven duizenden foto’s moet hebben gemaakt over het snel veranderende Oost-Zeeuws-Vlaanderen van de jaren zestig. Na speurwerk bleken de dia’s in de collectie van het voormalig gemeentearchief van Terneuzen te zitten: in totaal ruim 7000 kleurendia’s. Hiervan zijn er inmiddels 1300 gedigitaliseerd en te bekijken op de website van het Zeeuws Archief.

  Kennismaken met bronnen

  In de expositie zijn het leven en werk van Johan de Vries te zien. Niet alleen door middel van De Vries’ foto’s, maar ook door geluidsopnamen en ander materiaal geeft Dieleman opnieuw aandacht aan een markante Zeeuws-Vlaming. Ook wil Broeder Dieleman met zijn onderzoek het Zeeuwse publiek kennis laten maken met de bronnen, materialen en beelden die in onder meer de Zeeuwse Bibliotheek en het Zeeuws Archief worden beheerd.

  De expositie met woord, beeld en geluid is nog te zien tot en met 5 februari in de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg. Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek.

  oude man met pijp

  Neem een kijkje in de dia’s die gemaakt zijn door Johan de Vries

  /onderzoek-het-zelf/archief/