Boek over huis De Dry Clavers te Middelburg

Auteurs Françoise de Nooijer-Neeteson en Barend Puype hebben woensdagmiddag 5 april 2017 hun boek ‘De Dry Clavers en bewoners’ gepresenteerd in het Zeeuws Archief. Zij hebben honderden jaren geschiedenis van het huis De Dry Clavers te Middelburg, de bewoners en de stad op inspirerende wijze in woord én in beeld bijeengebracht.

omslag de dry clavers

Het echtpaar Françoise en Paul de Nooijer bewoonde het huis De Dry Clavers, Vlissingsestraat 7 te Middelburg in de jaren 1984-2006.
Bij restauratie gaf het huis allerlei sporen van oud-bewoners prijs en na onderzoek in de tuin ontdekte zoon Menno de Nooijer zelfs een beerput, met daarin eeuwenoude weggegooide gebruiksvoorwerpen. Voor kunstenaar Paul de Nooijer werd het huis een belangrijke bron van inspiratie die leidde tot een groot aantal fotowerken en films.

Bewoners en bodemvondsten

pagina archiefonderzoek

In het boek ‘De Dry Clavers en bewoners’ hebben Françoise de Nooijer en Barend Puype de geschiedenis van huis en bewoners vanaf de zeventiende eeuw opgetekend.Daarnaast zijn bodemvondsten uit de beerput, daterend vanaf de zestiende eeuw, in het boek opgenomen evenals fotowerken die Paul de Nooijer in het huis maakte.

Plundering in 1747

pagina bodemvondsten

Onderzoek in archieven leidde tot verrassende vondsten; van een prent van de plundering van het huis in 1747 tot de namen van de bewoners, waaronder:

  • medisch doctor en burgemeester Johannes Cocquelle, eigenaar in 1747 toen het huis door een woedende menigte werd geplunderd (na de inval van de Fransen in Zeeuws-Vlaanderen ontstond het gerucht dat de regenten de stad wilden ontvluchten)
  • regent Daniël Schorer die een grote collectie van schilderijen en boeken bezat, waarvan de veilingcatalogus uit 1771 bewaard is gebleven
  • aannemer Dirk Dronkers, veelzijdig ondernemer en onder andere initiatiefnemer van de Zeeuwse spoorlijn die in 1873 werd voltooid

Behalve de plundering in 1747 werd het huis nog vernield in 1903 tijdens de spoorwegwegstaking en zwaar beschadigd in 1944 door een granaatinslag. Daarbij kwam een evacué om het leven.

Uitgave in eigen beheer

Foto: Françoise de Nooijer en Barend Puype, auteurs van 'De Dry Clavers en bewoners’, signeren na afloop van de presentatie van het boek in het Zeeuws Archief
Foto: Françoise de Nooijer en Barend Puype, auteurs van ‘De Dry Clavers en bewoners’, signeren na afloop van de presentatie van het boek in het Zeeuws Archief

‘De Dry Clavers en bewoners’ is geschreven door Françoise de Nooijer-Neeteson en Barend Puype en is vormgegeven door Paul de Nooijer.
‘De Dry Clavers’ is in eigen beheer uitgegeven en is alleen te koop bij Françoise de Nooijer, via francoise@denooijer.org en in het Zeeuws Archief.
Prijs: € 35,00 150 pagina’s, full colour, softcover, inclusief illustraties van huis, bewoners, vondsten uit de beerput en kunstwerken van Paul de Nooijer.