Vrijwilliger in beeld - Marja Abrahamse

Vrijwilligers vormen een belangrijke schakel in het beschikbaar stellen van de archieven en andere werkzaamheden van het Zeeuws Archief. In de week van de Nationale Vrijwilligersdag, 7 december, spreken we drie vrijwilligers die zich inzetten voor het Zeeuws Archief.

Marja Abrahamse thuis achter haar pc
Marja Abrahamse thuis aan het werk voor het Zeeuws Archief.

Vandaag is dat Marja Abrahamse uit Serooskerke (W). Marja was werkzaam op het secretariaat van de Zeeuwse Bibliotheek. Het secretariaat van de Stichting Historisch Onderzoek Zeeland was daar ondergebracht en op die manier maakte Marja kennis met het werk van deze stichting. Af en toe waren er bijeenkomsten en daarvan kent ze Anneke van Waarden, de vrijwilligerscoördinator bij het Zeeuws Archief.

Van VeleHanden naar het Zeeuws Archief

Toen ik stopte met werken oriënteerde ik me op vrijwilligerswerk, naast het kerkenwerk dat ik al deed. Ik zocht iets waarbij ik niet rechtstreeks met mensen van doen heb. Dus taalmaatje of gastvrouw in het museum vielen af”. Marja’s oog viel op een oproep van het Zeeuws Archief, waar mensen gevraagd werden om gegevens in te voeren, via het platform VeleHanden. Het was een project gericht op Koudekerke.  “Kesteloo, Wielemaker, Verhage, allemaal namen die ik ken, dat sprak me aan”.

Na dit pilotproject van het Zeeuws Archief met VeleHanden volgden de projecten Wonen op Walcheren en Thuis in Terneuzen, waar Marja ook aan mee hielp.

Ik vond dat heel boeiend werk, maar toen ik Anneke een keer tegenkwam liet ik haar weten dat ik ook graag naar het Zeeuws Archief zou willen komen voor vrijwilligerswerk. Dat kon! Per 2020 werk ik iedere dinsdagochtend op het Zeeuws Archief aan rechtbankvonnissen”. Dat beviel Marja goed; je komt in een nieuw netwerk, kunt makkelijker een vraag stellen over waar je mee bezig bent en het koffiemoment samen, de contacten met andere vrijwilligers, vond ze ook heel waardevol.

Archieven komen dichtbij

Vond. Want vanwege de coronamaatregelen kunnen de vrijwilligers, net als vorige winter, niet op het Zeeuws Archief werken. En kan Marja niet werken aan de rechtbankvonnissen. Bij elkaar is ze in die 2 jaar nog geen 20 keer geweest.

Maar gelukkig loopt er weer een project op VeleHanden; Wie Woont Waar – bevolkingsregisters van Zeeland. Marja kan dit prima thuis doen. “Dit project is voor mij bere-interessant! Want je kunt een dorp of stad kiezen. Ik koos voor Vrouwenpolder, want daar ben ik geboren”. Eerst kwam ze de opoe en opa van dorpsgenoot Elly tegen en familie van een andere vriendin. “Ik stuurde haar meteen een appje!” Maar niet veel later werd het nóg interessanter; Marja ontdekte haar eigen opoe! Geboren in 1891. En op de volgende scan kwam ze haar zus, dus oudtante van me, tegen. “Heel bijzonder, dan komen de archieven zó dichtbij!

Het computerscherm van Marja Abrahamse
Het computerscherm van Marja, waar ze bezig is met het project van het Zeeuws Archief op VeleHanden.