Vlissingse marineman Stofberg sneuvelde bij de Slag in de Javazee in 1942

De Vlissingse marineman Hendrik Stofberg sneuvelde op 27 februari 1942. Hij was één van de 2.300 slachtoffers aan geallieerde zijde bij de Slag in de Javazee in de Tweede Wereldoorlog.

Na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 1941 werd het duidelijk dat ook in het Verre Oosten een oorlog aanstaande was. Nederland verklaarde de oorlog aan Japan dat overduidelijk een bedreiging was voor Nederlands-Indië met de rijke oliebronnen.

In Nederlands-Indië camouflage beschildering; tekening Alexander Mari van Maanen.

Met overweldigend succes overrompelden Japanse strijdkrachten de geallieerde versterkingen op weg naar Nederlands-Indië. Australië, de Verenigde Staten, Engeland en Nederland bundelden de laatste krachten en riepen het zogenaamde ABDA-command in leven. De Nederlandse schout bij nacht Karel Doorman werd opperbevelhebber van het vlooteskader.

Op 27 februari raakte het eskader in gevecht met Japanse zeestrijdkrachten. De gevolgen waren desastreus. Nederland verloor de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Java en de torpedobootjager Kortenaer. Veel belangrijker en zeker ook tragischer was het feite dat aan Nederlandse zijde 915 man omkwamen. In totaal verloren meer dan 2.300 man aan geallieerde zijde het leven. Vandaag is het 75 jaar dat de slag in de Javazee plaats vond. De geallieerde schepen die de eerste slag overleefden, werden in de twee daaropvolgende dagen tot zinken gebracht.

Hendrik Stofberg

Hendrik Stofberg (1907-1942) uit Vlissingen.

Aan boord van de Hr. Ms. Java bevond zich de Vlissingse marineman sergeant-machinist Hendrik Stofberg. Van hem is onder meer een foto bewaard gebleven in de collectie van Gemeentearchief Vlissingen/Zeeuws Archief.

De Java is gebouwd bij de Kon. Mij. De Schelde in Vlissingen. Er zijn tekeningen, foto’s en andere archiefstukken van haar bouw bewaard gebleven in onder meer het Schelde-archief. De turbines aan boord van de De Ruyter zijn overigens ook in Vlissingen gebouwd bij De Schelde.

Archief Koninklijke Maatschappij De Schelde

Bekijk de inventaris

www.zeeuwsarchief.nl

Archief over Hendrik Stofberg

Archiefstukken over marineman Hendrik Stofberg zijn bewaard gebleven in het familiearchief M.M. Maas-Stofberg. Bekijk de inventaris

www.zeeuwsarchief.nl