Victor Hugo bezoekt Zeeland

In augustus 1867 bracht Victor Hugo een bezoek aan Zeeland

Naar beneden scrollen

 

In augustus 1867 bracht de Franse schrijver Victor Hugo een bezoek aan Zeeland. Hij was vergezeld van twee van zijn zoons. Zoon Charles maakte tijdens de reis aantekeningen en verwerkte die een jaar later in de uitgave ‘Victor Hugo en ZĂ©lande’. Hiervan verscheen ook een Nederlandse vertaling ‘Victor Hugo’s reis door Zeeland’, die volledig is opgenomen in twee afleveringen van het tijdschrift Ons Zeeland.

Het verslag begint met een hilarisch gesprek over de (on)mogelijkheden om van Antwerpen in Middelburg te geraken. Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed omdat de mare van de komst van de beroemde schrijver hem al vooruitgesneld was.

De reis ging per stoomboot van Antwerpen naar Wemeldinge en vandaar naar Goes. Op 21 augustus 1867 bezocht het Franse reisgezelschap de stad Middelburg, waar ze de avond tevoren waren aangekomen. Ze bekeken de wandtapijten in de Abdij, het provinciale archief en de bibliotheek, het provinciaal gerechtshof aan het Hofplein (sinds 2000 Zeeuws Archief), het stadhuis en het praalgraf van de gebroeders Evertsen.

Vervolgens reisde het gezelschap per omnibus door naar Domburg. Na een bezoek aan de Westkapelse Zeedijk dineerden en overnachtten de schrijver en zijn zoons in het Badpaviljoen.

De volgende ochtend vertrokken Victor Hugo en zijn zoons naar Vlissingen om de boot naar Zierikzee te nemen. De stad werd met een bezoek vereerd, evenals Brouwershaven. Na een overnachting in Zierikzee verlieten Victor Hugo en zijn zoons de provincie.

Victor Hugo en Zelande

Lees een gedigitaliseerd exemplaar van het boek via de Franse website Gallica

gallica.bnf.fr

Middelburg, 21 augustus 1867

Lees een verslag in de Middelburgsche Courant via de Krantenbank Zeeland

krantenbankzeeland.nl