Tentoonstelling WO II in vijftig Zeeuwse foto's

Vanaf vandaag is de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ te zien in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. De tentoonstelling is onderdeel van de landelijke campagne De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s, waarbij in Zeeland het Zeeuws Archief betrokken is.

Tijdens de opening sprak de 90 jarige mevrouw Adriaanse, die de oorlog als kind bewust meemaakte. “Ik herinner me dat Fransen en Engelsen op motoren met zijspan door de Lange Delft reden. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt.”  Anita Pijpelink – gedeputeerde van de Provincie Zeeland die de tentoonstelling formeel opende – gaf aan dat, nu er minder ooggetuigen zijn, beeld steeds belangrijker wordt om de herinnering levend te houden.

 

Mevrouw Adriaanse, die de oorlog bewust heeft meegemaakt, bij de tentoonstelling in gesprek met mevrouw Pijpelink, gedeputeerde Provincie Zeeland.

Vijftig meest aansprekende foto’s

De tentoonstelling toont de 50 meest aansprekende Zeeuwse foto’s. Deze zijn afkomstig uit zowel privé collecties als beeldbanken. Ook een aantal foto’s uit het Zeeuws Archief zijn opgenomen. De foto’s zijn zeer divers van aard; van bijzondere gebeurtenissen tot het alledaagse leven in bezettingstijd.

Mede door de beschrijvingen komen de foto’s in de tentoonstelling tot leven. Zo lijkt een foto van 3 Joodse zussen een ‘gewoon’ familieprentje uit Zierikzee. “Maar als je leest dat slechts één van hen de oorlog overleeft, wordt de foto wrang, maar tegelijkertijd ook waardevol” aldus Perry Moree, directeur van de Zeeuwse Bibliotheek. Of de foto van het verwoeste centrum van Middelburg in mei 1940. De vernieling is onbeschrijfbaar; alles ligt in puin. Maar er was ook ‘hoop’; onder andere te zien op de foto waarop een familie in Overslag zittend op een tuinbank met een verrekijker kijkt of de Poolse bevrijders al in aantocht zijn.

De 50 Zeeuwse foto's

De 50 Zeeuwse foto's zijn ook te bekijken op de landelijke website.

in100fotos.nl

Reizende expositie

De expositie is tot en met 5 september 2020 te zien in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Daarna wordt de tentoonstelling op een aantal andere locaties in Zeeland opgebouwd.

 

Tentoonstelling onderdeel van landelijke campagne

De landelijke campagne bevat beeld uit het hele land, dat regionaal verzameld is. Per provincie is een werkgroep ingesteld, waaraan in Zeeland het Zeeuws Archief deelnam.

/25-fotos-zeeland-in-wo2-voor-landelijke-verkiezing-bekend/