Tekenaar Kees de Plaa uit Middelburg die zijn collectie overdraagt aan de Zelandia Illustrata

Tekeningen De Plaa overgedragen

Naar beneden scrollen

Maandag 28 juni vond de overdracht plaats van 2.192 tekeningen die Kees de Plaa uit Middelburg heeft gemaakt. De Plaa (Middelburg 1939) is een amateur-tekenaar die een passie heeft voor het vastleggen van gebouwen en straten in Zeeland.

In 2005 kwamen de conservatoren van de historisch-topografische atlas Zelandia Illustrata in contact met de Middelburger en zij waren onder de indruk van zijn werk. Zij namen contact op met het Zeeuws Archief, dat deze atlas van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen beheert. Het Zeeuws Archief wilde meewerken aan het opnemen van de collectie in de Zelandia Illustrata en startte direct met het scannen en beschrijven van het materiaal. De afgelopen jaren is de collectie geleidelijk toegevoegd aan de beeldbank Zeeland in Beeld en afzonderlijk raadpleegbaar als Zelandia Illustrata Collectie De Plaa.
Met de overdracht van de meer dan tweeduizend tekeningen, berust het werk van De Plaa nu ook in het depot van het Zeeuws Archief.

De stijl van De Plaa kenmerkt zich door een zekere eenvoud. De objecten zijn zonder ‘ruis’ als auto’s en mensen getekend; vaak ook los van de omgeving, waardoor alle aandacht op het object wordt gericht. Het oudste tekeningen zijn zwart-wit-pentekeningen, vanaf 1991 ging De Plaa kleuren gebruiken. Hij gebruikte daarbij consequent dezelfde kleuren, waardoor het lijkt alsof de hele provincie Zeeland in een uniform kleurpalet is gevat.
Behalve pentekeningen in zwarte inkt en in kleur heeft De Plaa ook aquarellen en gewassen pentekeningen gemaakt. De oudste tekeningen dateren van 1975, de jongste is recentelijk nog gemaakt.

U kunt de tekeningen van De Plaa bekijken op onze website www.zeeuwsarchief.nl. Kies voor Zoeken > Afbeeldingen en zoek met de zoekcombinatie: ZI-PLAA* en bekijk Zeeland door de ogen van Kees de Plaa: kerken, molens, stads- en gemeentehuizen, monumentenpanden, boerderijen, straten en straatjes, havens, dorpsgezichten enzovoorts.