Solargraphy - Zonnesporen in een blikje

Ook in de tweede helft van 2019 hebben we weer een half jaar zonnesporen opgevangen in een aantal blikjes in de stadstuin achter het Van de Perrehuis.

Zeeuws Solargraphy Experiment

Het Zeeuws Archief doet mee met het Zeeuws Solargraphy Experiment van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Vanaf 2010 leggen we halfjaarlijks met een pinhole camera, gemaakt van een blikje, de baan van de zon vast. Het zonlicht wordt via een piepklein gaatje, dat dienst doet als lens, in het blikje geprojecteerd op fotopapier. Na een half jaar wordt de foto ontwikkeld – gescand. Het resultaat is een solargraph. Aan de ingeblikte zonnesporen kun je precies aflezen hoe vaak het in dat afgelopen half jaar zonnig was.

Andere kijk op de omgeving

Het leuke van solargraphs is dat ze een heel andere kijk op de omgeving bieden. Afhankelijk van de plaats waar je een pinhole camera ophangt zie je allerlei verdubbelingen en weerspiegelingen. Ook de hoogte en de breedte van het blikje maakt verschil uit. De solargraphs uit kleine, smalle blikjes leveren een breed beeld op; brede, hogere blikjes leveren een smaller beeld op.

 

Solargraph (zonnebaanfoto) van het Van de Perrehuis en de De Lussanetvleugel, Middelburg 21 juni-18 december 2019.

Kasteel met extra etage

Meestal richten we de lens van de pinhole camera naar het zuiden. Maar een blikje naar het noorden gericht vangt ook licht op. Dat kun je zien aan deze solargraph. De pinhole camera hing aan de buitenzijde van de reling van de trap naar de stadstuin. De lens was gericht op de achterzijde van het Van de Perrehuis waarin de kantoren van het Zeeuws Archief zich bevinden, en de De Lussanetvleugel, waarin het restauratieatelier is ondergebracht. Het resultaat lijkt wel op een Engels kasteel!

Halverwege de zes maanden belichtingstijd is het fotopapier in de pinhole camera een beetje gezakt. Dat geeft een mysterieus beeld. Het lijkt alsof er een etage bovenop gebouwd is. Best handig, een nieuwe etage erbij!

 

Solargraph (zonnebaanfoto) van de Abdijgebouwen, Middelburg 21 juni-18 december 2019.

Lange Jan

Al negen jaar lang hangen we elk half jaar één zonneblikje op steeds dezelfde plek: aan de buitenzijde van de reling van het terras bij de trap naar de stadstuin. De lens is gericht op de abdijtoren, de Lange Jan. Die solargraphs laten altijd een mooi resultaat zien: de glazen wand van het archiefcafé, de abdijgebouwen met de Lange Jan en een deel van de achterkant van de huizen in de Bogardstraat.

 

Solargraph (zonnebaanfoto) van de glazen gevelwand van het archiefcafé, Middelburg 21 juni-18 december 2019.

Reflectie

Sinds 2018 hangen we ook een pinhole camera op aan de binnenzijde van de reling in de hoek van het Van de Perrehuis en het archiefcafé. De reflectie van de zonnebanen in de glazen wand van het archiefcafé geeft een heel apart beeld.

2010-2020 Tien jaar ingeblikt zonlicht

Er is een tijd van beginnen en een tijd van ophouden. Aan het eind van 2020 hebben we samen met de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen tien jaar zonlicht ingeblikt. Volgend jaar is dan ook het laatste jaar dat het Zeeuws Archief deelneemt aan het Zeeuws Solargraphy Experiment. Aan het eind van 2020 zal de laatste solargraph met enig ceremonieel worden ‘ontwikkeld’ door Jan Koeman van de sterrenwacht, die het Zeeuws Solargraphy Experiment heeft bedacht. In een expositie in het archiefcafé laten we de resultaten zien de afgelopen tien jaar. Houd de agenda van het Zeeuws Archief in de gaten!

Meer informatie

Solargraphs van het Zeeuws Archief – tweede half jaar 2019 – op de NASA website Spaceweathergallery.com.

Blogartikelen over de deelname van het Zeeuws Archief over het Zeeuws Solargraphy Experiment.

Solargraphs op het Pinterest board van het Zeeuws Archief.

Informatie over het Zeeuws Solargraphy Experiment op de website van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

Zeeuwse solargraphs op de website van Jan Koeman.

Solargraphs: Jan Koeman Photography.