Solargraphy – Een jaar zonlicht in blik

Het Zeeuws Archief doet van 2010-2020 mee aan het Zeeuws Solargraphy Project van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Tien jaar lang wordt twee keer per jaar de baan van de zon vastgelegd met behulp van een pinhole camera. Het jaar 2018 leverde weer mooie plaatjes op!

Solargraph vanuit de tuin van het Zeeuws Archief. Belichtingstijd: 3 juli – 18 december 2018.

Zonnebaan vastgelegd

Met een pinhole camera, een blikje met een minuscuul gaatje erin waarachter fotopapier is bevestigd, kun je in een half jaar tijd de baan van de zon vastleggen. Aan de hand van de zonnesporen kun je zien hoe vaak het mooi weer was en hoe vaak niet.

Pinhole camera aan de railing van het terras in de tuin van het Zeeuws Archief, 3 juli 2018.

Jan Koeman van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, initiatiefnemer van het Zeeuws Solargraphy Project, bevestigt elk half jaar in de stadstuin van het Zeeuws Archief op diverse plaatsen pinhole camera’s. Door het kleine gaatje in het blikje wordt het omgevingsbeeld op het fotopapier geprojecteerd.

Na ongeveer een half jaar worden de blikjes verwijderd en maakt hij scans van het fotopapier uit het blikje. Dat levert vaak spectaculaire plaatjes op, zeker als je ze enigszins bewerkt. Soms is het beeld wat diffuus, als er vocht in het blikje is gekomen, maar toch geven ook die solargraphs een apart beeld van de omgeving.

Ingeblikt zonlicht in 2018

Ook het afgelopen jaar liet het zonlicht zich weer vangen. In 2018 waren ieder half jaar pinhole camera’s op verschillende plaatsen in de tuin bevestigd. Standaard is er eentje altijd op dezelfde plaats vastgemaakt, gericht op het zuiden. Op de solargraph uit dit blikje zie je altijd de abdijtoren Lange Jan. De andere blikjes waren gericht op andere delen van de tuin en het gebouw.

Solargraph vanuit de tuin van het Zeeuws Archief, met de Lange Jan op de achtergrond. Belichtingstijd: 4 januari – 21 juni 2018.

Naar het noorden

Het afgelopen jaar hebben we voor het eerst een pinhole camera naar het noorden gericht. Dat leverde een foto op met een lange sluitertijd, maar zonder zonnesporen. Hoewel het fotopapier in het blikje te lijden heeft gehad van vocht, is het toch een bijzondere afbeelding geworden!

Solargraph van het Van de Perrehuis uit een pinhole camera gericht naar het noorden. Belichtingstijd: 4 januari – 21 juni 2018.

Meer informatie

Blogartikelen over de deelname van het Zeeuws Archief over het Zeeuws Solargraphy Project.

Solargraphs op het Pinterest board van het Zeeuws Archief.

Informatie over het Zeeuws Solargraphy Project op de website van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.

Zeeuwse solargraphs op de website van Jan Koeman.

Solargraphs van het Zeeuws Archief op de NASA website Spaceweathergallery.com.

 

Foto’s: Zeeuws Archief en Jan Koeman Photography.