Solargraphs Zeeuws Archief op 21.12.2012 onthuld

 

Op vrijdag 21 december 2012 is de wereld niet vergaan maar vanaf die dag zijn we wel weer een flink aantal zonnebaanfoto’s (solargraphs) rijker. Twee van die foto’s zijn afkomstig uit pinhole camera’s die op het terras van het Zeeuws Archief / Van de Perrehuis waren bevestigd.

Solargraphs ontwikkelen

Jan Koeman van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg kwam, gewapend met scanner en föhn, de solargraphs onthullen. In juni 2012 waren twee pinhole camera’s opgehangen: een op de gebruikelijke plaats met zicht op de zijtuin van het Zeeuws Archief en de abdijtoren Lange Jan op de achtergrond, en een aan de terrasreling op de hoek van het Van de Perrehuis / archiefcafé, met vooral zicht op de lange glazen wand van het archiefcafé.

De eerste solargraph leverde het bekende beeld op, de tweede liet iets heel anders zien: de weerspiegeling van de zonnebaan in de glazen wand van het archiefcafé. Het bewerken van de zonnebaanfoto in Photoshop leverde een sfeervol plaatje op.

Nieuwe solargraphs maken

Als dank voor het sparen van blikjes konden de Zeeuws Archief medewerkers die deelnemen aan het Zeeuwse solargraphy-project hun zonnebaanfoto’s door Jan Koeman ter plekke laten scannen en ze op een usb-stick laten zetten om ze thuis verder te bewerken. Medewerkers, vrijwilligers en bezoekers konden ook weer nieuwe pinhole camera’s aanschaffen om een zonnebaanfoto te maken met een belichtingstijd van 21 december 2012 tot en met 21 juni 2013.

Experimenteren met korte belichtingstijd

Inmiddels experimenteert de sterrenwacht volop met andere soorten blikjes: platte, rechthoekige en vierkante en ook met variërende belichtingstijden van 1 tot 6 minuten. Een expositie van de werkelijk schitterende resultaten was die avond te zien in het gebouw van de sterrenwacht aan de Herengracht.
Op de website van Jan Koeman is een aantal voorbeelden te zien van foto’s die met een pinholecamera en een korte belichtingstijd zijn gemaakt. De foto’s zijn op de ouderwetse manier ontwikkeld in een donkere kamer, dus niet onder de scanner, zoals de solargraphs. Binnenkort zullen van het Van de Perrehuis ook enkele pinholefoto’s met een korte belichtingstijd worden gemaakt. Vanzelfsprekend zal het resultaat te zien zijn op dit weblog.

Meedoen: pinholecamera ophangen en blikjes sparen

Het Zeeuws Archief doet vanaf het begin (2010) mee aan het Zeeuwse solargraphy-project van de sterrenwacht en inmiddels heeft dat al veel mooie solargraphs opgeleverd. Uiteraard neemt Zeeuws Archief ook weer deel aan de nieuwe ronde: een foto van de zonnebaan vanaf de kortste dag in 2012 tot en met de langste dag in 2013.

Spelen met solargraphs

Als je solargraph gescand is kun je er allerlei leuke dingen mee doen in een Photoshop-programma. Jan Koeman experimenteerde met de twee solargraphs van het Zeeuws Archief. Twee voorbeelden: