Snuffelstage en selfie

“Hallo, ik ben Luc van Cadsand ik zit in de derde klas van het vmbo op het Calvijn College. Ik loop stage bij het Zeeuws Archief, dat vind ik heel leuk en interessant”, schrijft de 15-jarige scholier uit Wemeldinge. Luc volgt een 2-daagse snuffelstage – van studiezaal tot digitaal depot.

Wie van Zeeuwse geschiedenis houdt, is in het Zeeuws Archief op de juiste plaats. Luc maakte kennis met verschillende kanten van het werken in een archief. Hij liep mee met behoudsmedewerkers in het restauratieatelier, leerde over de verschillende educatieve activiteiten, bracht een bezoek aan de expositie over kaartmaker Cornelis Goliath, kreeg uitleg over de studiezaal en leerde zoeken naar zijn voorouders in de personendatabase Zeeuwen Gezocht via de website.

Selfie van Luc

Last but not least kreeg Luc uitleg over het digitale depot van het Zeeuws Archief, het Zeeuws e-Depot. De overheid werkt digitaal en alle nieuwe archiefstukken worden daarom digitaal bewaard, in een digitaal depot. Ter demonstratie werd Luc gevraagd een selfie te maken bij de Selfie Spot in het Zeeuws Archief. Die bestaat uit een 17e-eeuwse kaart van de stad Middelburg, gemaakt door de kaartmaker Cornelis Goliath. De selfie werd vervolgens in het Zeeuws e-Depot opgeslagen. En zo ziet dat er dus uit:

Selfie van Luc in het Zeeuws e-Depot

Bezoek de expositie over Cornelis Goliath!

In het Zeeuws Archief is een expositie te zien over het avontuurlijke leven van Cornelis Goliath, getiteld: De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660) – Wereldberoemd kaartmaker in Zeeland en Zuid-Amerika. Toegang is gratis.

/agenda/de-9-levens-van-cornelis-goliath/